İhsan Süreyya Sırma Beyazıt sohbetlerinde

İslam tarihçisi ve yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, 19 Temmuz Cumartesi akşamı saat 18.00'den itibaren Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde Ramazan'a özel bir konuşma yapacak.

Giriş Tarihi 18 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 28 Ekim 2014, 15:18
İhsan Süreyya Sırma Beyazıt sohbetlerinde

İÇİNDEKİLER

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, hem yazarlar hem de ziyaretçilerle dopdolu bir hafta sonu ile veda etmeye hazırlanıyor. 23 Temmuz Kadir Gecesi akşamı son bulacak fuarda, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)'nin desteğiyle gerçekleşen ve Beyazıt Kütüphanesi'nde yapılan Beyazıt Ramazan Sohbetleri de son güne kadar ziyaretçilere kültür ziyafeti sunacak.

Ramazan'ın yirmi ikinci günü Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılacak programın sohbet konuğu, İslam tarihçisi, yazar ve seyyah Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma olacak. 19 Temmuz Cumartesi akşamı saat 18.00'de başlayacak programda Ramazan'a özel bir sohbet gerçekleştirecek olan Sırma, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını cevaplayacak ve kapanışa kadar Beyan Yayınları standında kitaplarını imzalayacak.

İLİM PEŞİNDE DÜNYAYI DOLAŞAN GEZGİN
1944 yılında Siirt'te dünyaya gelen Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, orta ve lise öğrenimini Siirt'te tamamladı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni, 1966 yılında bitirdi. Üniversite yıllarında Batman Türk Petrollerinde işçi, Diyanet İşleri Başkanlığında memur olarak çalıştı. Mezuniyetin ardından Siirt Lisesi'ne öğretmen olarak atandı. 1967 baharında, İngiltere'de İslâm Tarihi dalında doktora yapmak için devletin İngilizce sınavını kazanmasına rağmen, yetkililerin kararı sonucu doktorasına Fransa'da başladı. Bundan dolayı bir senesini Fransızca öğrenimine harcadı. Doktora öğreniminin yan çalışmaları içerisinde, Arapça öğrenimi için Tunus'ta bulundu ve Zeytuna Üniversitesi'nde sosyolog Fadıl b. Aşur'un derslerine devam etti. 1973 Mayıs'ında, İslâmî İlimler dalında doktor olarak Türkiye'ye döndü. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü'nde İslam tarihi hocalığı yaptıktan sonra Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi'nde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başladı. 1980 yılında Doçent,1989 yılında Profesör oldu. 1993 yılında naklen Sakarya Üniversitesi'ne geçti ve 1995 yılına kadar bu üniversitenin İlahiyat Fakültesi'nde İslam Tarihi öğretim üyeliği yaptı. Aynı yıl zorla bu üniversiteden emekli edildi.1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu. İslam Tarihi dalında 30 kitabı ve 200'ü aşkın ilmî makalesi yayımlandı. Ulusal ve uluslararası birçok konferansa katılarak tebliğler sundu. Zaman, Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete ve İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum gibi değişik dergilerde, tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7'de dört seneyi aşkın bir süreyle "Seyahatnâme" adı altında tarih programları yaptı.

Mustafa YÜCE