Din adamı, isyancı ve âşık

CUMHURİYET tarihinin siyasi ve toplumsal olaylarını ele alan romanlarıyla tanınan Yılmaz Karakoyunlu, daha önceki eserlerinde Adnan Menderes, Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet gibi belli başlı kişiler çevresinde Cumhuriyet'in kuruluş yıllarından 1960'a kadar uzanan dönemi işlemişti.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2010, 00:00 Güncelleme 01 Haziran 2010, 10:52
Din adamı, isyancı ve âşık

İÇİNDEKİLER

Karakoyunlu, bu kez 14. yüzyıla uzanıyor ve Doğan Kitap'tan çıkan Serçe Kuşun Sonbaharı'nda, Şeyh Bedreddin'i, yepyeni ve farklı bir yaklaşımla romanlaştırıyor. Romanına, "Bu kitap, babam Fikret Karakoyunlu'nun ruhuna adanmıştır. Bedreddin'i önce ondan dinledim. Bana yazmanın cesaretini ve Bedreddin'in kelimelerini o verdi. Bu roman Şeyh Bedrreddin'in hayat hikâyesi değildir. Sadece onun macerasının bendeki ilhamlarını yansıtır" sözleriyle başlayan Karakoyunlu, bu tarihi romanda Şeyh Bedreddin İsyanı'nı, tarihin gerçeklerini gözden kaçırmadan, Yıldırım Bayezid-Timurlenk çatışmasının ve Osmanlı'yı yok olmanın eşiğine getiren Fetret Devri'ni doğuran koşulların ışığında ele alıyor. Serçe Kuşun Sonbaharı aynı zamanda bir 'aşk romanı': Şeyh Bedreddin'e ilk kez bir erkek ve bir 'âşık' olarak bakıyor, baldızı Mâriye'ye olan ateşli tutkusunu ve Bedreddin'in bu tutku aracılığıyla olgunlaşmasını işliyor.

CAN YAYINLARI'NDAN YENİ DİZİ

Bu hafta söz tarihi romanlardan açılmışken, Can Yayınları'nın yeni dizisinden de bahsetmek istiyorum. Yayınevi, gerilim, polisiye, aşk ve tarihi romanlardan oluşan yeni bir diziye başlıyor. Alışılmış boyutları ve kapakları dışında da farklı bir tarzın denendiği bu dizinin ilk kitabı ise Jasper Kent imzalı bir tarihi gerilim olan Oniki... İngiliz eleştirmenler tarafından tarihsel fantezi roman türünde bugüne kadar yazılmış tüm kitaplar arasında altıncı büyük yapıt olarak seçilen ve kısa sürede pek çok dile çevrilen Oniki, 1812 yılında Napolyon'un Rusya'yı işgaliyle başlayan ve 1917 Ekim Devrimi'nde sona erecek Danilov Beşlemesi'nin de ilk kitabı...

SALINGER'I ANIMSAMAK
İki aylık edebiyat dergisi Notos'un haziranda yayımlanan 22. sayısının kapak konusu, 'J.D. Salinger - Gizleri Suskusunda Bir Yazar' başlığını taşıyor. Yazdıkları ve yaşadıklarıyla pek çok yazarı etkileyen, çağımızın en sıra dışı yazarlarından J.D. Salinger'ı bu yılın başında kaybetmiştik. Dünya edebiyatının onu yitirdiği günlerin ertesinde hazırlanan dosya, Cem Akaş, John Updike, Faruk Duman, Dipti R. Pattanaik, Ufuk Karakurt, Deniz Korkut, Hande Öğüt, Paul Levine, Deniz Gündoğan'ın yazılarından oluşuyor.