Hastalar "robotik cerrahiyle" şifa buldular

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 8 ayda farklı branşlarda 50 hastaya robotik cerrahiyle yapılan ameliyatlarda başarı sağlandı.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Hastalar robotik cerrahiyle şifa buldular

İÇİNDEKİLER

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde sekiz ayda farklı bölümlerde robotik cerrahiyle operasyon gerçekleştirilen 50 hastanın 21'ini prostat kanseri oluşturdu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, rektörlük binası Senato Salonu'nda düzenlenen basın toplantıda, hastanede Da Vinci robotunun en son modelinin, ilk kez 9 Ocak'ta doku nakliyle bacak yarası konusunda ameliyat yapılarak kullanıldığını söyledi.

Kurtcephe, söz konusu operasyonun ardından üroloji, jinekolojik onkoloji, kulak burun boğaz, genel cerrahi başta olmak üzere robotun kullanabileceği alanlara dönük hazırlıkların devam ettiğini belirtti.

İSTENMEYEN BİR DURUMLA KARŞILAŞILMADI

Farklı branşlarda 8 ayda 50 operasyon gerçekleştirildiğini anlatan Kurtcephe, başarıyla gerçekleştirilen ameliyatlarda istemeyen bir durumla karşılanmadığını ifade etti.

Hastanenin Türkiye'de ve dünyada isim yapan 25 hekiminin robotik cerrahi kullanım kursuna katıldığını ve sertifika aldığını vurgulayan Kurtcephe, şunları söyledi:

"Birden fazla hekimin katılacağı bir değerlendirme yapılsın düşüncesiyle robotik cerrahi bilim ve yürütme kurulu oluşturduk. Ameliyathaneler için yeniden bir ameliyathaneyi tamamen robotik cerrahi şartlarını taşıyacak şekilde düzenledik. Hemşirelerimiz, teknik personelimizi eğittik. Bu 50 vaka içerisinde en çok prostat kanseri vakasına rastlanıyor. 21 prostat kanseri operasyonu gerçekleştirildi. Bunu ikinci olarak kulak burun boğazın vakaları izliyor. 6 hastada da gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı."

Robotik cerrahi ile yapılan operasyonlar sayesinde hastaların kısa sürede sağlıklarına kavuştuğunu belirten Kurtcephe, "Yıl sonuna kadar vaka sayısını 75'e çıkarmayı bekliyoruz. Ameliyat yapılabilecek, kullanılabilecek bazı alanları da katmak suretiyle bundan sonraki yıllarda yılda 250 robotik cerrahi operasyonu yapmayı hedefliyoruz. Her alanda olduğu gibi robotik cerrahinin kullanım alanında Türkiye'de öncü, lider konuma yükselmeyi hedefliyoruz" dedi.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da yakın zamanda güzel çalışmalar gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bunların hastalara bir öncekinden daha faydalı olmasını hedeflediklerini söyledi.

Robotik cerrahi ve diğer alanlarda çalışmalarının süreceğini aktaran Özkan, "Hastalara daha az acı verici, daha faydalı oyması için çalışıyoruz. Organ nakli ekibiyle çalışma yapıyoruz. Şu anda bizde 43 kol nakli bekleyen hastamız var. Buradaki tek büyük sıkıntımız donör bulunmaması" diye konuştu.

ORGAN NAKLİNDE DE DA VINCI KULLANILACAK
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü'nden, Akdeniz Üniversitesi'ne atanan Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı da organ naklinde de robotik cerrahinin aktif şekilde kullanıldığını bildirdi.

Robotik cerrahinin Türkiye'de iki merkezde sınırlı sayıda kullanıldığını anlatan Aydınlı, "Biz de hem böbrek canlı vericileri bu yolla çıkartmayı hem de dünyada çok az yapılan naklin de robotla yapılmasını planlıyoruz. En kısa sürede bunları gerçekleştireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.