Alzheimer'ın engeli B12 vitamini

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler, vücudun direncini artırıyor. B7, B11 ve B12'nin eksikliği, Alzheimer, saç dökülmesi ve sinirlerde ciddi tahribata neden oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Alzheimer’ın engeli B12 vitamini

İÇİNDEKİLER

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı direncini artıran vitaminler, birçok hastalığın bulaşmasını ve gelişimini engelliyor. Ancak, dikkatli beslenip, doğru gıdaları tercih etmek gerekiyor. Hücreler tarafından üretilmeyen vitaminler besinlerden alındığı için hayati önem taşıyor. İşte B7, B11 ve B12 vitaminlerinin yaşamsal fonksiyonlara olan katkıları ile kaynakları ve eksikliğinde görülen hastalıklar:

B7 VİTAMİNİ

İnsan sağlığı açısından gerekli olan B vitaminleri gibi suda erime özelliği bulunuyor. Kozmetolojide güzellik, saç ve tırnak vitamini olarak da isimlendiriliyor.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Ekmek mayası, tavuk ciğeri, hardal tozu, yerfıstığı, fındık, ay çekirdeği, sığır ciğeri, yumurta, badem, fesleğen, toz acı biber, zencefil, maydanoz, kabak çekirdeği, domates püresi, balık, mantar, yeşilbiber, siyah çay, karabiber, barbunya, mercimek, bezelye, brokoli, susam, nohut, yulaf, mısır, kaju, pazıda bulunuyor.

EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
Eksikliğinde kansızlık, depresyon, saçların incelmesi ve kaybı, mantar enfeksiyonları, kırılgan saç telleri, doğum kusurları, depresyon, halüsinasyonlar, saç dökülmesi, tırnaklarda yumuşama ve kırılma, yüksek kan şekeri, deri ve mukoza iltihabı, uykusuzluk, iştah kaybı, kas ağrısı, mide bulantısı, uyuşukluk, kaşıntı ve anemi görülüyor.

B11 VİTAMİNİ
Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynuyor. Hücre bölünmesini sağlıyor. Büyümeyi destekliyor. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimine katkı sağlıyor. Alyuvarların üretiminde etkili olup bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta, ıspanak, marul, ekmek, ceviz, havuç, limon, karpuz, maydanoz, portakal ve muzda bulunuyor.

EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
İştahsızlık, bulantı, kusma, çarpıntı, ishal, kilo kaybı, baş ağrısı, stres, sık sık hastalanma, beyin ve omurilik anomali ve hastalıkları, kansızlık, dilde şişme ve kızarıklık, sindirim soruları ve unutkanlık görülüyor.

B12 VİTAMİNİ
Folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynuyor. Beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü bulunuyor. Vücudun normal büyüme ve gelişimine katkı sağlıyor. Sinir hasarlarını tedavi ediyor. Anemi tedavisinde kullanılıyor. Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendiriyor. DNA molekülünü sentezliyor. Kırmızı kan hücrelerini üretiyor.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Karaciğer, süt, yumurta akı, peynir, balık, et, karides, böbrek, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalyada bolca bulunuyor. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmuyor.

EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
B12 vitamin eksikliklerinde zihinsel ve sinirsel fonkisyonlar bozuluyor. Kulak çınlaması, hissizlik oluşuyor. Yaşlılarda depresyona neden oluyor. Kronik hastalıklar ortaya çıkıyor. Alzheimer hastalığı, bunama ve diğer zihinsel bozukluklara yol açıyor. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkmaya neden oluyor. HIV pozitif kişilerin yüzde 35 inde vitamin B12 eksikliği görülüyor. AİDS tedavisinde vitamin B12 ekleniyor.