Küçük Ferhat'ın acısı dinmiyor

Diyarbakır'da doğuştan “Epidermolizis Bülloza” hastalığı olan 8 yaşındaki Ferhat Dadır'ın, en büyük eğlencesi bilgisayar kullanmak.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Küçük Ferhat’ın acısı dinmiyor

İÇİNDEKİLER

Kayapınar ilçesinde oturan Dadır ailesi, 8 yıl önce ortanca çocukları olan Ferhat'ın dünyaya gelmesiyle büyük bir sevinç yaşadı. Ancak bu sevinçleri 2-3 saat sürebildi. Doğduktan 2-3 saat sonra vücudunda yaralar çıkmaya başlayan ve bu yaralarla bir ömür boyu yaşamak zorunda kalan Ferhat'ın zorlu yaşamı doğar doğmaz başladı.

Doğuştan deri hücreleri olmadığı için bağışıklık sistemi çok zayıf olan, cildinde sürekli kabarcıklar oluşan ve cildi eriyen Ferhat'ın hastalığı nedeniyle el ve ayak parmakları birbirine yapıştı. Bir süre sonra yemek borusu da büzüşen Ferhat, midesine açılan delikle aldığı sıvı gıdalarla besleniyor.

Yürüyemeyen, ellerini rahat kullanamayan, giydiği elbiseler bile vücuduna yapışan Ferhat'ın, en büyük eğlencesi bilgisayar kullanmak. Bilgisayarı yumruk şekline dönen iki eliyle kullanan Ferhat, ismini bilgisayara büyük bir keyifle yazabiliyor.

Ferhat'ın babası Aziz Dadır, oktorların vücudunda yaralar çıkan oğlunun tedavisinin mümkün olmadığını bildirdiklerini söyledi.

Hastalığı nedeniyle elbisesinin vücuduna yapıştığını, yaralardan dolayı derisinin gerildiğini anlatan Dadır, bu nedenle Ferhat'ın uyurken gözlerini tam kapatamadığını, yarı açık gözlerle uyumak zorunda kaldığını bildirdi.

Doğumundan sonra 2-3 saat sonra yaraların vücudunda çıkmaya başladığını, Ferhat'ın doğduğu günden beri acılar yaşadığını aktaran Dadır, oğlunu tedavi ettirmek için yurt dışına da götürmek istediğini, ancak tedavisinin mümkün olmadığını öğrenince vazgeçtiğini aktardı.

CUMHURBAŞKANLIĞINA MESAJ

Hastalık konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını, bu konuda uzmanlardan destek beklediklerini ifade eden Dadır, şöyle dedi:

"Kendi imkanlarımızla tedavi etmeye çalışıyoruz. Daha önce elleri açıktı. Sonra birbirine yapışarak kapandı. 2007 yılında ameliyatla açtık. Sonra bir daha kapandı. Dizlerini tam açamıyor. Yemek yiyemiyor. Hastalığından dolayı yemek borusunda büzüşme var. Midesine açılan bir delikle sıvı şeylerle besliyoruz. Ellerini ameliyatla tekrar açmayı düşünüyoruz. Bize Ferhat'ın tedavisi için yol göstermelerini istiyoruz. Bugüne kadar birçok yere başvurdum. Cumhurbaşkanlığı'na kadar mesaj gönderdim. Onlar da sağ olsunlar ilgilendi. Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığına, Bakanlık Valiliğe, Valilik de İl Sağlık Müdürlüğü'ne talimat verdi. Bizi İl Sağlık Müdürlüğü'ne çağırdılar. Ferhat'ı götürdüm, ancak 'bir şey yapılamaz' dediler.

Ferhat hastalığı nedeniyle sinirleri çok gergin. Psikolojisi çok bozuk. Tedavisini bile çok zor yapıyoruz. Ferhat'a bilgisayar aldım. Çok seviyor bilgisayarda oynamayı. Adını yazmasını bile öğrendi. Tek arkadaşı ve tesellisi bilgisayar oldu."

Dadır, Ferhat'ın eğitimden uzak kalmaması için evde eğitim hizmetinden yararlanmak amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduklarını ve Ferhat için öğretmen görevlendirilmesini beklediklerini anlattı.

Ferhat'ın eğitimi için yazı tahtası ve diğer okul malzemelerini aldığını da dile getiren Dadır, "Ferhat eve öğretmen geleceğini duyunca çok sevindi. Eğitim almasını istiyoruz. Bu şekilde hem rehabilite de olabilir. Stresi azalır. Biran önce öğretmen görevlendirilmesini bekliyoruz. Öğretmen gelirse Ferhat için çok iyi olur" diye konuştu.