Türkiye'den tarihi öneri

Yunanistan Başbakanı Papandreu'ya yazdığı 3 sayfalık mektupta Başbakan Erdoğan, 'kazan kazan' politikası çerçevesinde Kıbrıs, Ege Denizi, azınlıklar ve yasadışı göçle ilgili 4 başlıkta işbirliği için ortak konsey önerdi

Giriş Tarihi 06 Kasım 2009, 00:00 Güncelleme 06 Kasım 2009, 15:37
Türkiye’den tarihi öneri

İÇİNDEKİLER

Komşularıyla ilişkilerini yeniden düzenleyen Ankara, şimdi de Atina ile sorunları ortadan kaldırmak istiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya gönderdiği 3 sayfalık mektupta, Türkiye'nin politikasının 'kazan kazan' olduğunu vurguladı ve "Dostça ortaklık istiyoruz" dedi. Erdoğan, Papandreu'nun liderliğine de övgüde bulunarak önerilerini sıraladı. Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için kurduğu konseylerin olumlu sonuç verdiğini anımsatan Erdoğan, "İki ülke arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi kurmayı öneriyorum" dedi. Erdoğan, bu önerinin doğrudan Dışişleri Bakanları düzeyinde önümüzdeki günlerde ele alınmasını ve bir yol haritasının belirlenmesini istedi. Erdoğan'ın 4 başlıkta öneride bulunduğu, 'Sayın Başbakan' ve 'Sevgili Yorgo' hitaplarını kullandığı mektubun detaylarını SABAH açıklıyor.
KIBRIS: Çözüm için biz Kıbrıs Türk tarafını teşvik ediyoruz. Sizin de Rum tarafını çözüm için teşvik çabalarınızın sürmesini bekliyoruz. Kıbrıs sorunu doğrudan Türkiye ve Yunanistan'ı ilgilendirmese de halkların geleceği için bu sorunun çözümü için çabalayalım.
EGE: Geçmişteki göreviniz sırasında Türk- Yunan ilişkilerine sağladığınız katkıları biliyorum. Bu dönemde başlayan istikşafı (keşfetmeye yönelik) görüşmelere hız kazandıralım. Sizin de katkınızla uygulamaya konulan Güven Artırıcı Önlemleri geliştirerek uygulayalım, bunlara yenilerini ekleyelim. Sizin Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki olumlu tutumunuzu biliyorum. Bu süreçte işbirliğine devam edelim. Bunu Balkanlar başta olmak üzere bölgede sürdürelim.
AZINLIKLAR: Azınlıkların her iki toplumda da sahip çıkmamız gereken ihtiyaçları var. Bu dönemde onlar bizden olumlu gelişme bekleyecekler. Yunanistan'daki Müslüman azınlık hükümete ve devlete bağlılığını gösterdi. Biz de sorunların çözümü için çabalayalım, bizim misyonumuz olsun.
YASADIŞI GÖÇ: Yasadışı göçten en çok Türkiye ve Yunanistan etkileniyor. Düşük gelir grubuna sahip insanların umutlarını kullanan yasadışı göçe karşı organize suç şebekelerini yok etmek için birlikte mücadele edelim. Türkiye coğrafi konumu nedeniyle bu konuda külfet paylaşımına ve işbirliğine hazırdır.