Başbakan Yıldırım: "Vatandaşımız rahat olsun savaşa girmiyoruz"

Kuzey Irak'taki tartışmaları referandum hakkında Yıldırım, "Vatandaşlarımız rahat olsun, Savaşa girmiyoruz, tedbir alıyoruz." açıklamasında bulundu.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 25 Eylül 2017, 12:43
Başbakan Yıldırım: Vatandaşımız rahat olsun savaşa girmiyoruz

İÇİNDEKİLER

Binali Yıldırım, TRT Haber, A Haber, CNN Türk, Habertürk ve NTV'nin ortak yayınında gündemle ilişkili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, bütün dünyanın karşı çıkmasına rağmen bugün yapılan Kuzey Irak referandumuna ilişkin şunları söyledi:

"SICAK BİR ÇATIŞMAYA ZEMİN HAZIRLAMIŞTIR"
Kişisel hırslarla alınmış bir karar, bölgedeki herkese daha fazla gözyaşı kararı verilmiştir. Türkiye elini kolunu bağlayıp bekleyecek değil. Uyarılarımızın yanı sıra MGK ve Bakanlar Kurulu'nda ve en son da TBMM'de tezkere oylaması ile atılacak adımlara esas olacak kararlarımızı verdik. Kararlarımız 3 gurpta ele alınacak: Ekonomik, siyasi ve askeri boyutta çalışmalarımız olacak. Dün itibariyle Bağdat, bizimkine benzer bir güvenlik toplantısı yaptı ve karar aldılar. Kararda, Irak ve Türkiye olmak üzere, birçok konuda muhatabın sadece kendileri olduğunu ve ilgili ülkelerin verilecek kararlarda muhatabın Bağdat olması gerektiği hususunda bilgilendirme yaptılar. İnatla Kerkük ve Musul gibi anayasa ile tanınmış sınırlarda da bu referandumu yapma kararı sıcak bir çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yönetimi doğrudan muhatap olarak adım atacağız.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından ana başlıklar şöyle:,

"MUHATABIMIZ MEŞRU İRADE BAĞDAT"
Hava sahası ve sınır kapısı için adım atılacak. Bizim takıldığımız konu ayrımcılık hareketini kışkırtmaktır. Bunlar birinci derecede Irak için ikinci derecede komşu ülkeler için sorundur. 84'den beri PKK ile mücadeleyi neden yapıyoruz? Bölücü hareket... Bu mücadele bir ülke egemenliğinin korunması mücadelesidir. Bu konuda attığı adımları ne kadar yanlış olacağını, ne kadar büyük bedellere sebep olacağını görecek ama iş işten geçecek. Sınır kapıları ve hava sahası, petrol boru hatları, iletişim hatları artık merkezi yönetime aittir. Muhatabımız meşru idare Bağdat ve merkezi hükümet.

KUZEY IRAK'A YAPTIRIMLAR
Artık dün yok. Her şey değişti. Irak'ın tamamında merkezi hükümet anayasadan doğan haklarını eksiksiz kullanacağını açıkladı. Bu tabi bir çatışma riskini de beraberinde getiriyor. Bunun kararını verecek Bağdat'tır. Bizimle ilgili kısmı ne? Bölgede yatırım yapan kişiler mesele güzergahta Peşmerge unsurları tarafından bir saldırıya uğramaması ve güvenlik zafiyeti oluşmaması. Eğer bir hareket olursa biz buna karşılık vereceğiz. Engelleme olursa tedbirlerimizi alırız. Güvenliğimizi hedef alan her türlü kalkışmaya anında karşılık vereceğiz. Diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapacağız, buna karşı bir engelleme, bir sıkıntı oluşursa tabii ki biz gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi Hükümetinin koordinasyonuyla yapacağız. Eğer Türkmenlere karşı orada büyük bir kıyım, yok etme hareketi bu vesileyle tekrar başlatılırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin.

"TATBİKATA IRAK DA KATILACAK"
Biz dostça uyarılarımızı yaptık. Ama anlayana... Dolayısıyla vatandaşlarımıza buralara gidişle ilgili seyahat uyarımızı yaptık. Genelkurmay Başkanımız Iraklı muhatabını kabul etti, sahada neler yapılabilir? Tatbikata Irak da katılma kararı verdi. İran Türkiye Irak iyi bir koordinasyon halinde bu krizin büyümemesi halinde bütün iyi niyeti gösterecek.

KERKÜK'ÜN DURUMU NE OLACAK?
Kerkük gibi şu anda anayasa bakımından bölgesel yönetime ait olmayan yerlerin dahil edilmesi (referanduma ve oldubittiye tabi tutulma ihtimaline karşı) Irak merkezi yönetimi ile koordinasyon halinde çalışmaya devam edeceğiz. Bunu Irak ile birlikte yapacağız. Ama bizden destek talebinde bulunurlarsa gereğini yaparız.

"BARZANİ'YE GAZ VERENLER..."
Barzani'ye gaz verenler işler yolunda gitmezse onu tanımayacaklar ve yine çalacağı kapı Türkiye kapısıdır. Bütün bu konuları BM, Rusya, İngiltere gibi NATO ile koordinasyon halinde yürüteceğiz.

"TÜRKİYE NE ZAMAN ANKARA ANLAŞMASINA GÖRE HAREKET EDEBİLİR, KIRMIZI ÇİZGİ NEDİR"
Güney kara hudutlarımızda yeni bir oluşum kabul edilemez. Bunu biz ulusal güvenliğimize tehdit olarak görüyoruz. Bununla ilgili her türlü hakkımızı saklı tutuyoruz. Bizim için beyan esas, Trump Cumhurbaşkanımıza bu referandumun yapılmaması gerektiğini açıkladılar. Ama ABD'de başka yetkililer bu referandum ertelensin dedi. Bizim dediğimiz; ne bugün ne sonra hiçbir şekilde böyle bir referandum bizim açımızdan meşru değildir. Tabii İsrail'in kendi hesapları var... Orada yapılan açıklamalar resmi bir açıklamaya dönmedi. Bölgede İsrail konumunu güçlendirmek istiyor.

Vatandaşımız rahat olsun savaşa girmiyoruz. Savaş değil sınır ötesi tedbir alıyoruz. Bizim zaten bölgede varlığımız var, yeni bir şey yapacak değiliz. Bu bir tiyatro, kararı verilmiş, oradan farklı bir sonuç çıkmasını beklemiyoruz.

"HABUR'DAKİ TATBİKATA IRAK DA KATILIYOR"
(TSK'nın Irak sınırındaki tatbikatı) Irak'tan da askeri personel, subay, uzman düzeyinde katılım olacağı konusunda bir bilgi var.

ALMANYA'DAKİ SEÇİM SONUÇLARI
Merkel'e yazılı bir tebrik gönderdim. Tek başına iktidar olamadı, oy kaybetti ama yine birinci parti. Anladığım kadarıyla büyük koalisyon olmayacak. Schulz açıkladı, koalisyonda olmayacağım dedi. Geriye Jamaika koalisyonu kalıyor. Liberaller, Yeşiller ve Hristıyan Birliği (SDU)... Biz bu kadar işimizin gücümüzün içinde onların koalisyonuna da yardım edemeyiz. Artık seçim havası bitti, geçim havası başladı. Artık Türkiye hakkında büyük büyük laflar etmenin kimseye faydası olmadığını gördük. Hollanda'da Almanya'da bunu yaptı ve gördüler, kim kazandı? Irkçılar kazandı.Artık yeni bir sayfa açarak Almanya- Türkiye ilişkilerinin tamir edilmesi lazım.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Kadir Topbaş'ın yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Cumhurbaşkanımız, Pazar günü geniş katılımlı bir değerlendirme istişare yaptı. Hafta sonu süre doluyor. Perşembe günü bir seçim yapılacak. Muhtemelen ilçe belediye başkanı arkadaşlarımızdan biri gelecek.

2019'DA ADAY OLACAK MISINIZ?
Koltuk dolu bizi nereye koyacaksınız. Bizim de burada iyi kötü bir işimiz var.

TEOG YERİNE 3 SEÇENEK GÜNDEMDE
Başından beri hep yanlış anlaşıldı. TEOG sistem değil, sistem değişikliği değil... TEOG kalkınca bütün öğrenciler bayram havasında. Benim torunum da bana teşekkür etti. Hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Ama sınav olmadan da öğrenme olmaz. TEOG bu sene uygulanmayacak.TEOG kalkıyor, bu sene uygulanmayacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı üç tane çözüm üretiyor. Bunların artıları, eksileri çalışılıyor. Birinci yöntem, her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Burada ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi, yüzde 50'si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Yöntem Bakanlar Kurulunda kararlaştırılacak. Bu sene 8. sınıftan mezunlar yeni uygulama ile devam edecek. 8. sınıflar yeni sistemle liseye girecek.

EKONOMİK GELİŞMELER
Orta vadeli program. 2018-2020. Bunu bakan arkadaşlarımız bugün yarın açıklayacak. 2017,2017,2019 büyüme hedefimiz yüzde 5.5. İşsizlik oranı bu yıl için 10.8 gibi görüyoruz. 2018'de 10.5. Enflasyon, 2017'de 9.5.

Tasarruf birinci ama bizden de başlayacağız. Lüzumsuz harcamalarda tasarruf. Üretime katkı sağlayacak. İhtiyaçları önceliklere göre sıralayıp ona göre yapacağız.

Taşeronlarla ilgili konuyu en geç bu yılın sonunda bir karar bağlamış olacağız.

VARLIK FONU: YENİ BAŞKANI HAFTAYA ATAYABİLİRİZ
Varlık Fonu'na da önümüzdeki günlerde bir atama yapabiliriz, bu hafta olmasa da haftaya. Fonla ilgili esasında ileri geri spekülasyonlar var da bunlar doğru değil. Varlık Fonu bunlara çökmüş değil, varlıklarını değerlendirerek daha ilave kaynak üretmek, bu kaynakla Türkiye'nin büyük projelerini temin etmek suretiyle hem ülkemize katma değer sağlamak hem de finans sistemi üzerindeki yükleri azalatacak tedbirleri alacak.

TERÖRLE MÜCADELE
Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerden dolayı bir kaos olacak, bundan yararlanarak ülke içinde bölücü terör örgütü faaliyetlerini artırabilir. Tedbirlerimizi alıyoruz.

KHK KOMİSYONU
İtirazlar 101 bin civarında. Süre de doldu. Kasım itibarıyla dosyaları ele alıp değerlendirecekler.

(FETÖ davaları) Devam eden davalar sonuçlanmaya yakın. Mahkemeler buna karar veriyor ama benim kafama göre darbeden sonra 1 ay içinde hepsinin ipini çekerdim öyle olmadı. Hukuk sistemi, o onu dedi, bu bunu dedi, uzuyor. Milletin keyfi kaçıyor. Daha fazla uzatmamak lazım. Yıl sonuna kadar umutları kesilir. FETÖ ekibi, "dayanın", "kurtulacaksınız" gibi rüya tabirleri ile oradakilerin motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyorlar.