Aydın Doğan'dan maaşlı Barzani'nin askerleri

Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası bir askeri müdahalesi söz konusuyken, Hürriyet yazarları hep bir ağızdan 'hayır' diye bağırmaya başladı.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 23 Eylül 2017, 17:19
Aydın Doğan’dan maaşlı Barzani’nin askerleri

İÇİNDEKİLER

MGK ve Bakanlar Kurulu sonrası alınan kararlardan en dikkat çekicisi "Türkiye uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını saklı tutar" yazılı olandı.

Başbakan Yıldırım'ın da MGK öncesi yaptığı açıklamayla duyurduğu uluslararası anlaşmalardan doğan haklar, 1926 Ankara Anlaşması ve Lozan anlaşmasında belirlenen Irak-Türkiye sınırıyla ilgili maddelerdi.

HÜRRİYET YAZARLARI ASKERİ MÜDAHALEYE KARŞI ÇIKTI
Hürriyet yazarlarından Ertuğrul Özkök ve Taha Akyol bugünkü yazılarında Kuzey Irak'a müdahale konularını ele aldı. Özkök yazısında "Türkiye'nin Irak'a askeri olarak müdahale ettiği takdirde tüm dünyanın tepkisiyle karşılaşacağı" uyarısında bulundu. Taha Akyol ise, söylenenlerin aksine 1926 Ankara Anlaşması'ndaki maddelerin, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahale etmesi için yeterli olmadığını savundu.

İşte Hürriyet yazarlarının olası bir askeri müdahale hakkında yazdıkları:

ERTUĞRUL ÖZKÖK: BİR ADIM İÇERİ GİRERSENİZ DÜNYA KARŞINIZA DİKİLİR
Gerçekten bunu yapmayı düşünüyorsanız, şu soruların da gerçekçi cevabını şimdiden vermeniz gerekir.

- Türkiye'nin imajı hem dünyada, hem Arap âleminde dip yapmış durumda.

- Osmanlıcılık, Turancılık hayalleri bütün bölgede şüpheli gözlerle izleniyor.

Yani diyeceğim... Bir anda bütün dünyayı Barzani'nin yanında, Türkiye'nin karşısında bulabilirsiniz...

TAHA AKYOL: TÜRKİYE'NİN MUSUL'DA HAKKI YOK
TV'lerde dinliyorum, 1926 antlaşmasına göre Türkiye'nin Musul'da hakkı varmış! Hayır böyle bir şey yok. Antlaşmanın 5. maddesinde sadece kabul edilen "sınırların dokunulmazlığı"ndan bahsedilir. Diğer maddelerde, sınırın iki tarafında "75 km derinlikte" tarafların "yağmacı, eşkıya ve haydut" takibine yetkili oldukları belirtilir. Bugün Kuzey Irak'a yaptığımız operasyonların dayanaklarından biri budur.