Burası ikinci evimiz

Kazakistan ziyaretinde terörle mücadele mesajı verdi: Burada kendimizi evimizde hissediyoruz. FETÖ ile mücadeleyi kardeşlerimizin güvenliği için de yürütüyoruz. Bu çeteyi el birliğiyle tasfiye edeceğiz.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2017 Güncelleme 10 Eylül 2017, 02:14
Burası ikinci evimiz

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret ve 1. İİT Bilim ve Teknoloji Kongresi için geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Nazarbayev'e "Aksakalımız" diye hitap eden Erdoğan, özetle şöyle dedi:

Evimizde hissediyoruz: İkili ilişkilerimizin 25. yıldönümünde Astana'da olmak bir mutluluk vesilesi. Kazakistan'ı Almaata ile tanımıştık. Ama yeniden kurulmuş Astana ile şimdi bambaşka bir Kazakistan var. Burası bizim ikinci bir evimiz. Kendimizi evimizde hissediyoruz.


Orta Asya'nın en büyük camisi olan Hazret Sultan Camii'ni ziyaret eden Erdoğan, Kazak halkı ile de buluştu.

Beraber temizleyeceğiz: Ülke olarak FETÖ ile mücadelemizi sadece kendimiz için değil, aynı zamanda dost ve kardeşlerimizin güvenliği için de yürütüyoruz. Bu süreçte 'Aksakalımız'ın verdiği desteğe teşekkür etmek istiyorum. Elbirliği içinde çalışarak her iki ülkenin de milli güvenliğini tehdit eden bu çeteyi inşallah tasfiye edeceğiz. Önümüzdeki süreçte DEAŞ, FETÖ ve El Kaide ile mücadele noktasındaki işbirliğimizi daha da arttıracağız.

Astana zirvesi önem arz ediyor: Bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Suriye barış görüşmeleri şu anda Astana'da yapılmaktadır. Ön çalışmalar bitmiş durumda. İnşallah atılmış olan adımlar Astana'da noktalanır. Cenevre süreci de böylece çok daha kolay bir şekilde yol alır.

Hedef 5 milyar dolar: Kazakistan arasındaki ticaret hacmimiz yaklaşık 2 milyar dolar. Tabii bunu yeterli bulmuyoruz. Azmimiz, bunu bir an önce 5 milyar dolara ulaştırmak. İki ülke arasında ticarete daha da büyük ivme kazandırma amacı güdüldü. Bunun 26 yatırım projesini de içerdiğini belirtmek gerekir.



TÜRKİYE EN YAKIN ORTAĞIMIZ
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasında şu açıklamalarda bulundu: "16 Aralık 1991'de akşam saat 4 sıralarında Kazakistan'ın bağımsızlığını ilan etmiştik. Bundan tam 1 saat içinde Türkiye Cumhurbaşkanı bana telefon ederek Kazakistan'ın bağımsızlığını sevinçle Türk halkının desteklediğini söyledi. Bunu biz hiçbir zaman unutmayacağız. Çeyrek asrı aşkın sağlam işbirliğimiz devam etmektedir. Şimdi ise dostluk, kardeşlik, yapıcılık esasında daimi gelişim göstermektedir. Türkiye Kazakistan'ın en yakın ve güvenilir siyasi ve ekonomik ortaklarının biridir."



Hasan AY