Türkiye'de fipronilli yumurta tespit edilmedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, "Şu ana kadar Türkiye'de fipronilli yumurta tesbiti olamamıştır" dedi.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2017, 12:36
Türkiye’de fipronilli yumurta tespit edilmedi

İÇİNDEKİLER

AB üyesi 28 ülkeden 24'ünün de içinde bulunduğu toplam 40 ülkede Fipronil adlı haşere ilacının yumurtalara bulaşmasıyla zehirli hale gelen yumurtaların tespit edildiği bildirilmişti.

AVRUPA'NIN YALANI ÇÜRÜDÜ
Zehirli yumurta salgınından henüz etkilenmemiş dört AB ülkesinin Litvanya, Portekiz, Kıbrıs ve Hırvatistan olduğu belirtilirken, Amerika, Rusya Güney Afrika ve Türkiye de zehirli yumurtaların bulunduğu ülkeler arasında yer aldığı iddia edilmişti.

'TÜRKİYE'DE YOK'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Türkiye'de zehirli yumurta tartışmalarına yönelik açıklama yaptı. Fakıbaba, "Şu ana kadar Türkiye'de fipronilli yumurta tesbiti olamamıştır" dedi.

BAKANLIK DA AÇIKLAMIŞTI
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise konuyla ilgili herhangi bir bulguya rastlanmadığını iletti. Öte yandan Bakanlık geçen ay, Türkiye'nin Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda "fipronil" maddesinin bulunmasıyla başlayan krizi yakından takip ettiğini belirtti. Söz konusu krizin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da Türkiye'deki yumurtalarda söz konusu maddenin olup olmadığının tespit edilmesi için laboratuvarlarda analiz çalışması yaptırıldığı söylendi ve Türkiye'de üretilen yumurtalarda yapılan analiz sonuçlarında fipronil tespit edilmediği eklendi.

'AÇIKLAMANIN KASITLI OLARAK YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
Türkiye ile ilgili şu an bir bulguya rastlanmadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise AB komisyon sözcüsünün Türkiye üzerine olan söylemlerine tepki gösterdi. Türkiye'de herhangi bir fipronil içerekli yumurtaya rastlanmadığını ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını bizlere ileten Bakanlık, konunun zaten en baştan beri Türkiye ile ilgili olmadığını vurguladı. Tarım Bakanlığı bu açıklamanın Türkiye için kasıtlı olarak yapıldığını da ekledi.