Avrupa'da yalnız kalan Merkel böyle ağlıyor

Almanya'da yasama döneminin son Meclis Genel Kurul Toplantısı, genel hesaplaşma şeklinde geçti. Başbakan Merkel, Türkiye politikasında AB ülkelerinin birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Giriş Tarihi 05 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 05 Eylül 2017, 15:21
Avrupa’da yalnız kalan Merkel böyle ağlıyor

İÇİNDEKİLER

Almanya Federal Meclisi'nin 24 Eylül genel seçimleri öncesindeki son genel kurulunda konuşan Başbakan Angela Merkel Avrupa Birliği'ndeki ortaklarını "bundan böyle Türkiye'ye uygulanacak politikada ayrılığa düşmemeleri" uyarısında bulundu. Merkel, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözleri önünde gelecekteki Türkiye politikası hakkında kavgaya tutuşmamız kadar hayret verici bir şey olamaz", dedi. Böyle bir durumun AB'nin pozisyonunu dramatik şekilde zayıflatacağını söyleyen Angela Merkel "bu hataya düşülmemesi" çağrısında bulundu.

Alman vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanmasının kendilerini Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkileri gözden geçirmeye sevk ettiğini belirten Almanya Başbakanı Merkel, konuyu ekim ayındaki olağan AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde ortak ülkelerin liderleriyle görüşeceğini ve Türkiye ile Birlik arasındaki tam üyelik müzakerelerine son verilmesini de gündeme getireceğini söyledi. "Bu kararlı ama iyi düşünülmüş şekilde atılması gereken bir adımdır", diyen Merkel, Türkiye ile ilişkilerin stratejik özellik taşıdığını da sözlerine ekledi. Alman Sosyal Demokrat Partisi Genel başkanı Martin Schulz başbakanlığa seçildiği takdirde üyelik görüşmelerine son verilmesine çalışacağını söylemişti.