Azmin eseri

Türkiye; ABD, Fransa ve Danimarka’ya kaçırılan eserlerin iadesi için bastırıyor. Herakles lahdinden sonra sıra Kremna heykellerinde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2017 Güncelleme 04 Eylül 2017, 00:00
Azmin eseri

İÇİNDEKİLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışına kaçırılan diğer eserlerin iadeleri için çalışmalarını hızlandırdı. İadesi talep edilen eserler arasında Roma döneminden kalma Kremna heykellerinden 9. Yüzyıl'a ait Kur'an-ı Kerim sayfalarına; Sultan 2. Selim türbesi çinilerinden Zeugma mozaiklerinin parçalarına kadar birçok tarihi eser bulunuyor. Bakanlık; ABD, Fransa ve Danimarka'ya kaçırılan eserlerin iade edilmesi için temaslarını yoğunlaştırdı. ABD'nin California eyaletinde bulunan J. Paul Getty Müzesi'nin koleksiyonunda yer alan Roma Dönemi'ne ait 'Kremna' ve 'Bourbon' Heykelleri ile 'Bronz Kline' olmak üzere toplamda on adet eserin iadesi için görüşmelerin devam ettiği belirtildi. ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Üniversitesi'nde 47 yıldır sergilenen ve Zeugma'dan kaçırıldığı belirlenen mozaik panellerin de Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.

TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK
Osmanlı dönemine ait olan ve 2003 yılındaki restorasyon çalışmaları sonrasında Fransa'ya kaçırılan 2. Selim ve 3. Murat Türbeleri ile 1. Mahmud Kütüphanesi'ne ait çinilerin dünyaca ünlü Louvre, Musee Des Arts Decoratifs ve Musee de Serves'de sergilenmesi üzerine tarihi eserlerin iadesi konusunda Fransız yetkililerle yeniden biraraya gelinecek. Bakanlık, Danimarka'daki David Samling Müzesi koleksiyonuna dahil edilen Nuruosmaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 9. Yüzyıl'a ait Kuran yaprakları ile Artuklu döneminden kalma Tunç Sfenks'in de Türkiye'ye iadesi konusunda da girişimlerini sürdürüyor.

Burak Erdem ÇELİK