SeyaHATname

Hat uzunluğuyla Çin Seddi’ne rakip olan 500T otobüsleri, İstanbul’un efsanelerinden biri olarak biliniyor. İETT’nin en uzun 6’ncı hattı olma özelliğiyle belgesellere, üniversite araştırmalarına bile ilham kaynağı oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2017 Güncelleme 20 Ağustos 2017, 00:27
SeyaHATname

İÇİNDEKİLER

Güneş batmayan hat!' İstanbul'da toplu taşıma deyince akıllara ilk gelen İETT'nin en uzun 6'ncı hattı, 75 durağı ve 150 dakikalık sefer süresiyle rekora koşuyor. Binlerce esprinin yanı sıra 500 T, üniversitede araştırmalara ve belgesellere bile konu oluyor. Tıpkı metrobüste olduğu gibi yer kapmak için vatandaşların mücadele ettiği hatta, otobüse tavuğuyla binen bile oluyor! Oturmayı başaran vatandaşların bazıları yolculuk sırasında kitap okuyor, bulmaca çözüyor, hatta deliksiz bir uykuya dalıyor. Ayakta kalanlar için ise yolculuk, çileden başka bir şey ifade etmiyor! Cevizlibağ'dan otobüse binen bir vatandaş, Anadolu Yakası'na geçip Tuzla Şifa Mahallesi'nde yolculuğunu sonlandırıyor. Böylece, 5 liraya panoramik bir İstanbul turu yapma fırsatı da buluyor. Hattın ortaya çıkış hikayesi ise oldukça ilginç... İlk seferine 1985 yılında korsan olarak başlayan hat, tam 9 yıl 98 kilometre yolda binlerce yolcuyu taşıyor. 1994 yılında ise İETT bünyesinde hizmet vermeye başlıyor. Hat, 6 ayrı devlet hastanesinin önünden geçiyor. Otobüsün şoförleri ve yolcular bir gün 500 T'ye binmediklerinde özlediklerini söylüyor!



SOSYAL MEDYA YORUMLARI

Ona bineceğim için yolluk hazırladığım oldu benim.
Binmeden önce vasiyetini yazan insanlar tanıyorum...
Bu hatta 5 sefer düzenleyen otobüs kaptanı emekli olmaya hak kazanıyor.
Gümrükten geçse kimse laf etmez herhalde :)
İlk durakta tanışıp son durağa gelene kadar evlenmeye karar veren çiftleri biliyorum ben...
Hattın yolculuk süresi, İstanbul'dan Berlin'e giden uçağın süresiyle aynı
Yolculara kek, meyve suyu ikram edilmeli...
Bakın abartmıyorum, bu hat gerçekten uzaydan gözüküyor...



HAREM-AĞVA ZİRVEDE
Şanı 'En uzun hat olarak' bilinse de 110 kilometrelik mesafesiyle 139A Harem-Şile- Ağva otobüsü, 500T'yi solluyor. 72 duraktan oluşan hat, 195 dakikada kat ediliyor. İstanbul'un en kısa hattı 31K Kuyumcukent-Yenibosna Metro ise 6 durak ve 15 dakikalık mesafesiyle taksiyi aratmıyor. İETT'nin ikinci uzun hattı 94 kilometrelik mesafesiyle 402 Binkılıç-Yenibosna Metro otobüsleri olurken, onu 54 durağı ve 94 kilometreyle 303B Silivri Cezaevi Otogar araçları takip ediyor.