FETÖ'nün titan zinciri

Adana'da FETÖ kapsamında yakalanan sanıklardan ikisi 'etkin pişmanlık yasası' kapsamında ifade verdi. FETÖ'nün örgüt yapılanmasıyla ilgili önemli bilgiler veren İ.G. örgüte kazandırılan kişi sayısına göre çeyrek altın ya da para gibi hediyeler verildiğini itiraf etti.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 28 Temmuz 2017, 12:32
FETÖ’nün titan zinciri

İÇİNDEKİLER

Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 3'ü firari 7 sanıktan ikisi, etkin pişmanlıktan faydalanarak, örgütün yapısıyla ilgili bildiklerini anlattı.

FETÖ/PDY'nin Ceyhan'da kapatılan dershane ve okullarında çalışan, örgütün gizli iletişim programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla haklarında dava açılan sanıklardan Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanarak tahliye edilen İ.G. ve M.H'nin itirafları iddianamede yer aldı.

Yol kenarına koli ve çuvallarla atılan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitaplarda parmak izi bulunan İ.G, iddianameye yansıyan ifadesinde, maddi imkansızlıkları nedeniyle öğrenci olduğu dönemde sınıf arkadaşı F.K'nin çağrısı üzerine FETÖ evinde kalmaya başladığını söyledi.

Eve kabul edilmeden önce arkadaşının kendisini sanıklar arasındaki Seyithan A'nın yanına götürdüğünü anlatan İ.G, "O da beni Fevzi K'yle tanıştırdı. Fevzi K. evin şartlarından bahsetti. Kız arkadaşımın, alkol, sigara, uyuşturucu gibi alışkanlıklarımın olup olmadığını, namaz kılıp kılmadığımı sordu. Şartları kabul ettikten sonra evde kalmaya karar verdim. Fevzi K. adlı kişi öğrencilerden sorumluydu. Evlerin ihtiyaçlarını bu şahıs karşılardı hatta bir ödüllendirme sistemi vardır. Bu örgüt evlerine üç şahıs ve üzerinde kişi getirildiğinde 150 lira ya da çeyrek altın verilirdi." ifadesini kullandı.

ÖRGÜT MESAJLARI BYLOCK'TAN
İ.G, okulu uzatmasının ardından örgütün ev sorumlusu olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Fevzi K, beni ev başkanı olmam sıfatıyla toplantılara çağırmaya başladı. Her hafta bir evde toplantı yapılıyordu. Bu toplantılara yalnız ev sorumluları ve Fevzi K. dahil oluyordu. Fevzi K. toplantılardan haberdar olmamız amacıyla hattıma ByLock isimli programı kurdu. Burada toplantı yer ve saatlerini göndermeye başladı. Yalnız biz bir şey yazmıyorduk. Yalnızca Fevzi K. yazardı biz de giderdik. Sürekli ev değiştirmemizin sebebi basılma endişesindendir. Fevzi K. kendince böyle bir yöntemi uygun görmüştür. Toplantı yer ve zamanları dışında ByLock'tan Fetullah Gülen'e ait sözler de tarafımıza gönderildi. Gönderen şahıs yine Fevzi K'dir hatta bir tanesini net hatırlıyorum. 17/25 Aralık'tan sonra Fevzi K. şu mesajı paylaşmıştı; 'Sabredin az kaldı, bugünler de geçecek'. Bu mesajın ileride bir darbe teşebbüsü gerçekleşeceğine dair bir mesaj olduğunu şimdi farkına vardım. O günlerde örgüt içerisindeki konumuz nedeniyle sorgulama imkanımız olmadığı için üzerinde hiç düşünmedim."

Hakkında FETÖ'yle ilgili başka bir dosyada soruşturma yürütülen Fevzi K'nin evde konuşulan ve örgütle alakalı hiçbir bilginin dışarı sızmaması gerektiği yönünde kendilerini uyardığını anlatan İ.G'nin, "Kimliklerimizi açık etmememiz gerektiğini ve verilen emirlerin harfiyen yerine getirilmesi gerektiğini sürekli vurgulardı. ByLock'tan önceden Kakao Talk ve Eagle programlarını da kullandık. İçlerinden en güvenilir olanı ByLock olduğu için sanıyorum ki örgüt bu programda karar kıldı." ifadesi de iddianamede aktarıldı.

"AK PARTİ'YE KARŞI OY TOPLAMAMIZ İSTENDİ"
İ.G, evdeki toplantılara öğretmen, esnaf ve bazı meslek grubundakilerin de katıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu kişiler bizim eve toplantıya geldiklerinde evin asıl sakinlerini odaya kapatırlardı. Kendileri ise salonda toplantılarını gerçekleştirirlerdi. Biz yalnızca mutfakta çayı yapar, toplantının gerçekleştiği salonun önüne bırakır geri odamıza çekilirdik. Bahsettiğim gibi gizlilik ve itaat prensibi çerçevesinde bize güvenmedikleri için böyle bir taktik geliştirmişlerdi. 17/25 Aralık'tan sonraki seçimler öncesinde Fevzi K, bizlere üç dört gün memleketlere gitmemiz için izin verdi. Gitmeden önce de çevremizden AK Parti'ye karşı en güçlü parti hangi parti ise bulunduğumuz ilin koşullarına göre o partiye oy toplamamızı istedi. Fevzi K, alışveriş yapacağımız yere dahi karışırdı."

M.H. de örgütün kapatılan bir dershanesinde büro memuru olarak çalıştığını, telefonuna ByLock'u dershanedeki "Ahmet" isimli şahsın yüklediğini belirterek, Bank Asya'daki hesabına ilişkin bilgiler verdi.

FETÖ/PDY'nin Ceyhan'da kapatılan dershane ve okullarında çalışan ve örgütün gizli iletişim programı ByLock'u kullandığı iddia edilen 3'ü firari 7 kişi hakkında 15'er yıl hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. İddianamede, Ahmet Ü. ve Fevzi K. hakkında ayrıca Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca farklı dosyalarda FETÖ/PDY'ye üye olma suçundan soruşturma yapıldığı da kaydedilmişti.