Almanya Dışişleri Bakanı, Türklere mektup yazdı

Almanya Dışişleri Bakanı, Almanya'daki Türklere hitaben açık bir mektup yazdı. Bakan, Bild gazetesinde yayımlanan mektupta Alman hükümetinin Türkiye'ye karşı tutumunun gerekçesini anlattı.

Giriş Tarihi 22 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 22 Temmuz 2017, 15:53
Almanya Dışişleri Bakanı, Türklere mektup yazdı

İÇİNDEKİLER

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Almanya'daki Türklere hitaben yazdığı mektup Bild gazetesinde yayımlandı. Alman hükümetinin Türkiye'ye karşı takındığı sert tutumun gerekçesini anlatan Gabriel, Almanlar ve Türkler arasındaki dostluğu "büyük bir hazine" olarak değerlendirdi.

Ancak Alman vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanması nedeniyle Türkiye'ye karşı yeni bir politika benimsemek durumunda kaldıklarını ifade eden Gabriel mektubunda, "Biz her zaman Türkiye ile iyi ilişkilerden yana olduk, çünkü Almanya ve Türkiye arasındaki iyi bir ilişkinin sizler için önemli olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gabriel ancak Alman vatandaşlarının tutuklanmasına karşı kayıtsız kalamayacaklarını belirtti. Bakan Gabriel, "Vatandaşlarımızı korumak zorundayız" dedi.

Almanya'nın tepkisinin Türkiye'deki insanları ve Almanya'daki Türk kökenli vatandaşları hedef almadığını ifade eden Gabriel, "Türkiye ve Almanya arasındaki zor siyasi ilişkilerden bağımsız olarak bizim için şurası açık: Sizler, Almanya'daki Türkiye kökenli insanlar, bizdensiniz, Alman pasaportunuz olsun ya da olmasın" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE - ALMANYA KRİZİ
Sözde insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin'e geri dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'ye gidecek Almanlara çok dikkatli olmaları çağrısında bulunmuştu.

Gabriel ayrıca Alman şirketlerinin Türkiye'ye yaptıkları ihracata ve yatırımlarına uygulanan Hermes kredi garantisinin gözden geçirileceğini söylemişti. Gabriel, AB'nin Türkiye'ye sağladığı mali yardımların ödenmesi konusunda da Avrupalı ortakları ile görüşeceğini açıklamıştı.

Alman Bild gazetesinde yayınlanan mektubuna "Sevgili Türk hemşerilerim" diye başlayan Gabriel şunları yazdı:

'ŞU ANDA TÜRKİYE'DE SUÇSUZ ALMAN VATANDAŞLARI TUTUKLANMAKTADIR'
"Federal Hükümetin tümü adına da size bu şekilde hitap etmek istiyorum. Türkiye ile olan ilişkilerimizde şu anda yaşanan büyük zorlukları özellikle siz de hissetmektesiniz. Sizin vatanınız Almanya'dır, fakat birçoğunuz için aynı zamanda da Türkiye'dir.

Bu nedenle size şunu söylemek istiyorum: Almanlarla Türkler arasındaki dostluk büyük bir hazinedir. Biz Türkiye ile iyi ilişkilerimizin olması için her zaman çaba sarf ettik, çünkü Almanya ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin sizin açınızdan da önemli olduğunu biliyoruz.
Fakat şu anda Türkiye'de suçsuz Alman vatandaşları tutuklanmaktadır. Alman Hükümeti olarak tepki vermeden seyirci kalmamız mümkün değildir. Vatandaşlarımızı korumak zorundayız."

​'ALMAN HÜKÜMETİNİN TÜRK SİYASETİ KARŞISINDAKİ POLİTİKALARI DEĞİŞECEK'
"Bu nedenle Alman hükümetinin Türk siyaseti karşısındaki politikaları değişecektir. İşbirliğimizi ve özellikle Türkiye'ye yapılan ekonomik yardımları yeniden gözden geçireceğiz ve Avrupa'da da net bir tutum için girişimlerde bulunacağız.

Şunu bilmenizi istiyoruz ki, bunların hiç biri Türkiye'deki insanlara ve Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli insanlara karşı alınan önlemler değildir."