'Gençlerimizin istiklal aşkı bize umut verdi'

Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe'deki etkinlikte konuşma yaptı. Gençlere seslenen Başbakan Yıldırım, "Gençlerimizdeki istiklal aşkı bizlere hem umut verdi, hem de gurur verdi. Gençlerimizin milli iradeyi kararlı bir şekilde sahiplenişi Türkiye'de siyasi bilincin seviyesini göstermesi bakımından çok önemli." dedi.

Giriş Tarihi 19 Mayıs 2017, 00:00 Güncelleme 19 Mayıs 2017, 15:58
’Gençlerimizin istiklal aşkı bize umut verdi’

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yıldırım konuşmasında, "Gençlerimizin önünde engelleri kaldırmak için kıyasıya mücadele ettik. Bundan sonra da devlet ile toplum arasında özellikle de siz gençlerimiz arasında duvar örülmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Her türlü ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, vesayet anlayışını reddedeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu vatandaşları olarak birbirimizin hukukuna sahip çıkacağız ve hiç kimseye çiğnetmeyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;
Vatanını işgalden kurtararak hür ve müstakil devlet kuran milli irade Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanıyla 20. yüzyılın en önemli hadiselerinden birini gerçekleştirmiştir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyorum. Bugün özellikle sınır boylarında terörle mücadele eden Mehmetçiklerimizi, genç polis kardeşlerimizi, gençleri geleceğe hazırlayan öğretmenlerimizi selamlıyorum. Yurdun dört bir köşesinde ülkemiz için alın teri döken bütün genç emekçi kardeşlerimizi bu vesileyle selamlıyorum. Üniversiteli gençlerimizi sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Geleceğin teminatı olan sizleri selamlıyorum. Siz gençler Söğüt'te doğup üç kıtaya yayılan dev bir imparatorluğun kurucusu Ertuğrul Gazi'nin nesillerisiniz, çağ açıp, çağ kapatan Fatih'in neslisinzi, Asım'ın neslisiniz.

FETÖ'NÜN ALÇAKÇA KURDUĞU PLANI GENÇLER BOZDU
Siz 15 Temmuz gecesi tarih yazdınız. Karanlık FETÖ örgütünün alçakça kurduğu planı bozdunuz. Ülkemize, milletimize, demokrasimize sahip çıkarak size olan inancımızı ve güvenimizi boş çıkarmadınız ve haklı çıkardınız. 15 Temmuz gecesi tankların, uçakların, silahların karşısında korkusuzca duranlar sizlerdiniz. O gece nice genç yavrumuz o koca yüreğiyle alçaklara meydan okudu. 1 ay boyunca demokrasi nöbetlerinin heyecanı ve kararlılğı yine sizlerdiniz. O gece verdiğimiz 249 şehidimizin 2 bin 193 gazimizin bir kısmı da sizin gibi gençlerden oluşuyordu. Gençlerimizdeki istiklal aşkı bizlere hem umut verdi, hem de gurur verdi. Gençlerimizin milli iradeyi kararlı bir şekilde sahiplenişi Türkiye'de siyasi bilincin seviyesini göstermesi bakımından çok önemli.

BİZ SİZLERE İNANCIMIZIN GEREĞİNİ YAPTIK SIRA ŞİMDİ SİZDE
Bu ülkeyi aydınlık yarınlara taşıyacak ruh budur, şuur budur. Bu vesile ile bütün şehitlerimizi bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize sıhhat ve afiyet içinde hayırlı ömürler niyaz ediyorum. Hayatın her alanında, ekonomide, siyasette, bilimde, sanatta, siyasette, sosyal etkinliklerde sizleri en önde görmek istiyoruz. Bu hem kendinize, hem ailenize, hem de ülkemize karşı sevginizin ve sorumluluğunuzun bir gereğidir. Gözlerinizdeki ışık, vicdanlarınızdaki merhamet, kalplerinizdeki heyecan hiç ama hiç eksilmesin. 16 Nisan halkoylamasında seçilme yaşı 18'e indi. Biz sizlere olan inancımızın gereğini yaptık. şimdi sorumluluk sırası sizde. Kendinizi, bulunduğunuz her alanda en güzel şekilde yetiştirecek ve ülkemizin geleceğine hazırlayacaksınız.

DEVLETLE ARANIZA DUVAR ÖRÜLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
Gençlerimize imkanlar dahilinde her alanda fırsatı verdik ve en üst düzeyde çıkarmaya çalıştık. Gençlerimizin önünde engelleri kaldırmak için kıyasıya mücadele ettik. Bundan sonra da devlet ile toplum arasında özellikle de siz gençlerimiz arasında duvar örülmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Her türlü ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, vesayet anlayışını reddedeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu vatandaşları olarak birbirimizin hukukuna sahip çıkacağız ve hiç kimseye çiğnetmeyeceğiz. 15 yılda siz gençlerimiz için birçok alanda çok ama çok önemli adımlar attık. Gençlerimize yönelik hizmetlerin bütünlük içerisine bir yaklaşımla sunulması ve yaygınlaştırılması için Gençlik ve Spor Bakanlığını kurduk. 15-24 yaş arasındaki nüfusumuz 13 milyon. Toplamda 25 milyona yaklaşan öğrencimiz var. Bizim en büyük sermayemiz, geleceğimiz gençlerimizdir.

KATSAYI ZULMÜNE SON VERDİK ÖĞRENCİ HARÇLARINI KALDIRDIK

Üniversiteye girişte katsayı zulmüne son verdik. Üniversite harçlarını kaldırdık. Türkiye'de ilk defa sosyal ve bilimler ve spor liseleri sizin önderliğiniz ve talimatlarınızla hizmete geçti sayın Cumhurbaşkanım. Gençlerimizin 25 yaşından önceki genel sağlık sigortası prim borçlarını silerek bu düzenlemeyi devamlı hale getirdik. Öğrenim gören gençlerimizin pasaport harcını sıfırladık. Yeni evlenecek gençlerimize verdiğimiz çehiz hesabı uygulamasını başlattık. 15 sene içerisinde üniversitesiz il kalmadı. 2002 yılında 558 olan fakülte sayısını 1636'ya ulaştırdık. Enstitü sayısı 673'e yükseldi. Üniversitelerimizde bugün 7 milyon civarında gencimiz eğitim görüyor. Dışarıdan ülkemize gelen 102 binin üzerinde öğrencimiz var.

HÜKÜMET OLARAK DEVLET OLARAK HER ZAMAN YANINIZDA OLACAĞIZ

Biz gençlerimizi her açıdan sağlıklı yetişmelerine imkan tanıyan gençlik merkezlerine büyük önem verdik. 9 olan sayı bugün 275'e ulaşmıştır. Gençlik merkezleriyle 81 ilimizde gençlerimizin bilimsel, sanatsal ve kültürel faaliyette bulunmalarına imkan sağladık. Lisanslı sporcu sayımız 2002'de 278 bin iken bugün 7 milyonu aşmış durumda. Gençlerimizin kültürel ve sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi bağlamında GENÇDES projesini uygulamaya koyduk. 428 proje desteklendi. Her alanda hayaller kurmaya, projeler geliştirmeye, Türkiye'nin yarınları için fikir üretmeye devam edin sevgili gençler. Hükümet olarak, devlet olarak her zaman yanınızda olacağız.

GENÇLER ÜLKEMİZİN İNSANLARINA MUHABBETLE KUCAK AÇIN

Ülkemizi büyük hedeflere taşımak için özellikle gençlerimize düşen sorumluluk var. Bu ülkenin sizlerden beklentisi yüksektir. Eğitim sürecinizi en verimli şekilde tamamlayın ve sahip olduğunuz bu bilgilerle etrafınızı aydınlatın. Nerede bir eksiklik görürseniz tamamlamaya gayret edin. Asla doğruluktan ayrılmayın, ideallerinizin ve davanızın daima takipçisi olun. vaktinizi, enerjinizi, birikiminizi güzel işlere, hayırlı işlere vakfedin. Her bir insana kucak açın, hiç kimseye sırtınızı dönmeyin. Ülkemizi, insanlarımızı muhabbetle sevin. Her zaman insanı, tabiatı, yaşadığımız ülkeyi korumak ve her zaman daha iyisini başarmak için mücadeleden vazgeçmeyin. Sizler almakta olduğunuz eğitimle barışın, hoşgörünün, demokrasinin ve özgürlüklerin en seçkin savunucuları olacaksınız.