Ordusu da çıktı!

Rus generalin bulunduğu kazı alanından başka askerler de çıktı. Tarihçiler, savaş sırasında ölenlerin toplu olarak buraya gömüldüğünü düşünüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2017 Güncelleme 30 Nisan 2017, 02:18
Ordusu da çıktı!

İÇİNDEKİLER

Ardahan'da yapılan temel kazısında Rus generale ait tabuta ulaşıldı. Cesedin, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda ölen Rus general Vasiliy Geyman'a ait olabileceği belirtildi. Tabut, Kars Müzesi'nde korumaya alındı. Rus basını, Geyman'ın Rusya'da 60'a yakın torunu olduğunu yazdı. Hatta Geyman'ın torunu olduğunu söyleyen Boris Akimov, "DNA testine hazırım" açıklamasını yaptı. Karagöl Mahallesi'nde önceki gün yeni bir sürpriz daha yaşandı. İnşaat çalışmaları aynı yerde başka subaylara ait iskelet parçaları ve askeri botlar bulunması nedeniyle durduruldu.

139 YILLIK GİZEM
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, alanda incelemelerde bulundu. Küçük şöyle konuştu: "Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Karagöl Mahallesi'ndeki bu bölge Maşatlık olarak adlandırılıyor. Yani gayrimüslüm mezarlığı, dolayısıyla burada sadece bu generalin değil daha birçok askerin bulunma ihtimali var. Tabi burada 40 yıllık Rus idaresi söz konusu. Savaş esnasında ve 1915 döneminde ölenlerden de gayrimüslim olanların buraya defnedildiğini düşünüyoruz." Öte yandan vatandaşlar, Rus generalin tabutunun bulunduğu alana akın ediyor. İstanbul'dan geldiğini söyleyen Ayşe Keskin, "Haberlerde gördüm ve sırf şu kazıyı görmek için buraya kadar geldim" dedi. Bu arada Rusya 139 yıl önce ölen generalin tabutunu almak düğmeye bastı. Kars Müzesi Müdürü Necmettin Alp ise kendilerine Rusya'dan resmi bir talep gelmediğini ve Taşınır Kültür Varlığı'nın Rusya'ya verilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.


Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı şu değerlendirmelerde bulunmuştu: "Bu konuda Türkiye'de konuşabilecek uzman bulunması zor. Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Rusya Askeri Tarih Arşivi'nden bilgi alınabilir."