CHP’ye net mesaj

CHP’nin millet iradesini yansıtan referandumun iptali için başvurmaya hazırlandığı Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Zühtü Arslan’dan mesaj: Anayasal sınırlarımızın dışına çıkmayız. Anayasa kuralları yorum yoluyla değiştirilemez...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2017 Güncelleme 26 Nisan 2017, 01:30
CHP’ye net mesaj

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi'nin 55'inci Kuruluş Yıldönümü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak başta olmak üzere devletin zirvesinin katıldığı törenle kutlandı. Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan'ın konuşmasındaki birçok ifade, üstü kapalı olarak CHP'nin girişimlerine karşı hukuki cevap olarak yorumlandı. Konuşmasının başında referanduma katılım oranından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arslan'ın "Bu vesileyle halk oylamasının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı. Arslan konuşmasının ilerleyen bölümlerinde de şöyle konuştu:

Değişinceye kadar mevcut Anayasal sınırlar hepimizi bağlamaktadır. Dolayısıyla bir anlamda bu sınırların koruyuculuğunu yapmakla görevli olan Anayasa Mahkemesi'nden anayasal sınırların dışına çıkması beklenemez, beklenmemelidir. Anayasa koyucunun, lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek, esasen mahkeme eliyle Anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir.

Anayasa mahkemeleri bu görevi yerine getirirken hiç kuşkusuz olağanüstü yönetimin anayasal çerçevesi içinde hareket etmek durumundadır. Bu bağlamda Türk Anayasa Mahkemesi de norm denetimi ve bireysel başvuru alanında anayasal sınırlar içinde kalarak kararlarını vermektedir.

Ulusal ve uluslararası yargı organlarının özellikle başörtüsüne ilişkin yasakçı kararları dikkat çekicidir. Avrupa'nın mültecilere bakışı ile başörtüsünü kamusal alandan dışlayan yaklaşım, Avrupa'nın temel değerleri ile bağdaşmıyor. Bu dışlayıcı yaklaşım, 'sınırlarımızdan içeri giren yabancılara bir hayırseverlik gereği değil, sahip oldukları misafirperverlik hakkı gereği düşmanca muamele yapmama yükümlülüğümüz bulunmaktadır' diyen Immanuel Kant'ın kemiklerini sızlatacaktır.

Tören başında Mahkeme'ye ilişkin tanıtım filminin metnindeki "16 Nisan'da yapılan halkoylaması ile 17 olan üye sayımız, askeri yargının kalkması nedeniyle 15'e düşmüştür" ifadesi dikkat çekti