'Dayı'zede olmayın

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan önemli uyarı: Facebook’ta dayınızı etiketleyip anne kızlık soyadınızı vermeyin!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2017 Güncelleme 25 Nisan 2017, 02:05
’Dayı’zede olmayın

İÇİNDEKİLER

Sosyal paylaşım sitresinde etiketlediğiniz bir akrabanızın bilgilerinden yola çıkan siber hırsızlar, kullandığınız kredi kartı şifrenize kolaylıkla ulaşabiliyor. Şifre güvenliğinin önemine dikkat çeken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "Dayınızı ve dayınızın oğlunu Facebook'ta etiketlediğinizi düşünün. İnternette anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız?" uyarısında bulundu. BTK, doğum tarihimiz, doğduğumuz yer, telefon numaramız ve '123456' kombinasyonu ile kırılması oldukça kolay şifreler kullandığımıza dikkat çekti.

BAŞINIZA GELMEYEN KALMAZ!
Açıklamada şu uyarılara yer verildi: "Dayınızı ve dayınızın oğlunu Facebook'ta etiketlediğinizi düşünün. Listenizde 500 arkadaşınız varsa bu 500 arkadaşınızla da anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız? Hatta Facebook'ta gizlilik ayarlarınızı yapmadıysanız bütün internet coğrafyasına bu bilgileri paylaşırsınız. Bakın çok uğraşmadan bankacılık işlemlerinizde kullanılan çok kritik bir bilginizin cevabına ulaştık. İşte şifre tahmini de böyledir. Kötü amaçlı kişiler tarafından şifrelerinizin ele geçirilip hesaplarınızın çalınması durumunda başınıza olmadık şeyler gelebilir."