Başbakan: Bu millet hepsinin hakkından gelir

Başbakan Binali Yıldırım, Uşak'ta 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda halka hitap etti.

Giriş Tarihi 26 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 26 Mart 2017, 15:12
Başbakan: Bu millet hepsinin hakkından gelir

İÇİNDEKİLER

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Öyle bir değişiklik getirelim ki her zaman tek başına hükümet çıksın, işi şansa bırakmayalım. Bugün AK Parti ama yarın başkası da olabilir. Kim olursa olsun, mutlaka tek başına güçlü iktidar olsun. Çünkü bu bölgede güçlü olunmazsa, işimiz zor. Güçlü olmak mecburiyetindeyiz." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında, partisince 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu.

16 Nisan'da gelecek için bir karar verileceğini belirten Yıldırım, "Ya 'Bu sistem iyidir, bu 82 model araba, 82 model anayasa, ikide bir yolda bırakan, darbe üreten bu anayasa bize yeter' diyeceğiz veya 'Türkiye gelecek hedeflerine, 2023 hedeflerine, büyük Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine bu anayasayla gitmez, değiştirelim.' diyeceksiniz." ifadesini kullandı.

Alandakilere, "Uşak 16 Nisan'a hazır mı?" sorusunu yönelten Yıldırım, "evet" karşılığını alınca, "Maşallah, Uşak işi bitirmiş. Size yakışanı yapıyorsunuz." dedi.

Cumhurbaşkanının, başbakan olarak kendisinin, bakanların, Meclisin, memleket, millet için gece gündüz demeden gayret ettiğini dile getiren Yıldırım, memleketin daha ileri gitmesini, milletin dertlerine derman olmayı amaçladıklarını söyledi.

Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda 'sorun yok' deniyor. Tamam şu anda sorun yok ama bu böyle olacak diye bunun da bir garantisi yok. Niye? Bakın 7 Haziran'da seçim oldu, hiçbir parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu alamadı. Ama HDP diye bir parti çıktı ne dedi? 'Bizim arkamızda Kandil var, biz, bir kaşık suda sizi boğarız' dedi. Türkiye'ye, bu büyük millete meydan okudu. İşte şimdi buna dikkat edeceğiz. Bir daha öyle bir değişiklik getirelim ki her zaman tek başına hükümet çıksın, işi şansa bırakmayalım. Bugün AK Parti ama yarın başkası da olabilir. Kim olursa olsun, mutlaka tek başına güçlü iktidar olsun. Çünkü bu bölgede güçlü olunmazsa, işimiz zor. Güçlü olmak mecburiyetindeyiz. Onun için bu değişikliği getirdik."

"GENÇLERİN GELECEĞİ İÇİN YATIRIMLAR YAPTIK"
Vatandaşların AK Parti'ye 14 yıldır her seçimde artırarak yetki verdiğini hatırlatan Yıldırım, kendilerinin de boş durmadığını, memleketin kalkınması için yollar, hastaneler, okullar yaptıklarını, üniversiteler açtıklarını, tarıma, sanayiye, üretime her türlü desteği verdiklerini, gençlerin geleceği için yatırımlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

"Bunları yaparken bir yandan da şeytan taşladık. Darbecileri defederek buralara geldik." diyen Yıldırım, cumhurbaşkanlığı seçiminde elektronik muhtıra verildiğini, 367 icadının çıkarıldığını anımsattı. Yıldırım, bunun üzerine bu işi millete sorduklarını, yurdun her köşesinden vatandaşın "Siz misiniz cumhurbaşkanını seçtirmeyen, ben seçeceğim." dediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Şimdi yaptığımız iş, seçtiğimiz cumhurbaşkanlığına uygun anayasa değişikliğini yapmak, bundan başka bir şey değil." diye konuştu.

"YİNE BOŞ DURMADILAR, DERS ALMADILAR"
"Bakın yine boş durmadılar, yine ders almadılar." diyen Yıldırım, şunları kaydetti: "Bu darbe, vesayet zihniyeti ondan sonra Gezi olaylarını başlattı, ülkeyi karıştırmaya çalıştılar, vatandaşı birbirine düşürmeye başladılar. Onda da başarılı olamadılar, 17-25 Aralık'ta FETÖ'cüler bu sefer işbaşına geldi, onlar hükümeti yıkmaya, başbakanı alaşağı etmeye çalıştı. Onu da başaramadılar, en son 15 Temmuz... 15 Temmuz gecesi Uşak meydandaydı. Ay yıldızlı bayraklarınızı aldınız ve bu darbecilere hak ettiği cevabı verdiniz. Allah sizden razı olsun. Bu millet, büyük millet. Bu milletle hiç kimse bilek güreşi yapamaz. PKK'sı da FETÖ'sü de DEAŞ'ı da alayı gelse bu millet hepsinin hakkından gelir. O darbecileri püskürttük, inlerine girdik, şimdi hepsi hesabını veriyor, hesap verecekler. O şehitlerimizin, gazilerimizin hesabını verecekler."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle yargıda değişiklik yapılacağını belirterek, "Şimdi ne var? Askeri yargı ve sivil yargı var. Suçun sivili, askeri olur mu? Suç, suçtur. Asker kılığına girmiş olanların 15 Temmuz'da yaptıklarını gördük." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında partisince 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu.

Engelleri aşa aşa bugünlere geldiklerini ve bu iktidarın kalıcı hale gelmesini istediklerini belirten Yıldırım, bu işin şansa bırakılamayacağını ifade etti. Yıldırım, "Bu güçlü iktidar, kalıcı hale gelsin, burada durmasın. Türkiye'de istikrarı kalıcı hale getiremezsek, elde ettiğimiz bütün kazançlarımız birer birer yok olur." dedi.

"GELECEK NESİLLERE ŞANS VERMEK LAZIM"
AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde hükümeti kuracak çoğunluğu alamadığını ve bu sürecin 5,5 ay sürdüğünü dile getiren Yıldırım, o süreçte yaşananları hatırlattı. Yıldırım, şunları kaydetti:

"Az önce söyledim, bölücü parti HDP meydan okumaya başladı, 3-5 tane milletvekili fazla alınca Türkiye'nin sahibi zannetti kendisini. Dolayısıyla, Türkiye'nin güçlü iktidara ihtiyacı var. O nedenle 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasıyla Türkiye, artık 'iktidar oldu olmadı, hükümet kuruldu kurulmadı' işini geride bırakıyor.

2019'da başlayacak bu sistem. Şimdi, o yalanı da söylüyorlar. '16 Nisan'dan sonra her şey değişecek, yeni sistem devreye girecek.', öyle bir şey yok. 2019 seçimlerinde, cumhurbaşkanı seçimiyle Meclis seçimi birleştiriliyor, aynı gün yapılıyor. Artık 4 sene değil, 5 senede bir seçim yapılacak. Önünüze 2 sandık gelecek. Birisi, cumhurbaşkanı seçimi, diğeri Meclis seçimi, yani milletvekilleri seçimidir. Cumhurbaşkanlığına kimi seçerseniz, seçin Türkiye'yi 5 seneliğine kim idare edecek ona karar vermiş oluyorsunuz. Yani Meclis'e bırakmıyorsunuz, güvenoyunu siz veriyorsunuz, seçimi siz yapıyorsunuz. Artık, 'Hükümet kuruldu kurulmadı, kriz oldu olmadı', bunlar tarihe karışıyor. Diğer yandan milletvekillerini seçiyorsunuz, milletvekilleri de gidiyor Mecliste kanunları yapıyor, seçtiğiniz cumhurbaşkanı, onun bakanlarını, yardımcılarını denetliyor. Doğru dürüst iş yapıyor mu yapmıyor mu, bunu da denetliyor. Beş yıl geçti, her şey yolunda, beğendiniz, cumhurbaşkanı hükümeti düzgün iş yapıyor, hoşunuza gidecek iş yapıyor, bir 5 yıllığına daha seçiyorsunuz. Ondan sonra, 'Çok iyi devam et', yok. 10 sene sonra isterse ne kadar başarılı olursa olsun bitti, değişecek. Çünkü, gelecek nesillere şans vermek lazım."

Yıldırım, yeni idarecilerin, yeni isimlerin yetişmesi gerektiğinin altını çizerek, bu sistemle hükümetin daha güçlü hale geleceği, içeride ve dışarıdaki sorunlara daha fazla müdahale edilebileceği ve daha hızlı çözüm üretileceği, Türkiye'nin itibarının daha da yükseltilebileceği değerlendirmesinde bulundu.

"SUÇUN, SİVİLİ ASKERİ OLUR MU? "
Sistem hakkında bilgi veren Başbakan Yıldırım, yeni getirilen değişiklikle yargının "tek" hale geldiğini söyledi. Yıldırım, "Şimdi ne var? Askeri yargı ve sivil yargı var. Suçun sivili, askeri olur mu? Suç suçtur. Asker kılığına girmiş olanların 15 Temmuz'da yaptıklarını gördük." diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yaptılar? Devletin, milletin, sizin paralarınızla alınan o tankları, uçakları, helikopterleri, silahları çalıp, milletin üzerine ateş ettiler. Bunu gavur bile yapmaz, bunu düşman bile yapmaz. Bu alçak fetocular, bunların yatacak yeri yok.

Demokrasi tarihimize bakalım. Nereye bakalım, 1950'ye bakalım. Daha ilerisine gitmeyin, çünkü orada CHP'den başka parti yok. Tek parti, bakmaya lüzum yok. 1950'de kim geldi, Ege'nin efesi merhum Menderes geldi, çok partili hükümetler başladı. Menderes, iki dönem 10 sene hizmet etti. Biliyorsunuz, Menderes çok büyük işler yaptı, yollar yaptı, köprüler, okullar yaptı. Memleketi bir baştan bir başa mamur etti. Niye? Tek başına iktidardı. Başka tek başına iktidar nerede var? Özal dönemi var. Merhum Turgut Özal, o da çok güzel işler yaptı ve Türkiye'yi dünyaya açtı, Türkiye'yi değiştirdi, çok büyük otoyollar yapıldı, güzel hizmetlere imza attı. Bir de kim var, AK Parti var, Recep Tayyip Erdoğan dönemi var. 14 yıl sizlerin desteğiyle ne yaptık? AK Parti olarak destan yazdık, çok güzel işler yaptık. Neye rağmen yaptık? Darbe tehditlerine, 15 Temmuz'a rağmen, 367 krizine rağmen, 17-25 Aralık'a, Gezi olaylarına rağmen yaptık. Bir yandan engellerle uğraştık, bir yandan da vatandaşın hayalini gerçeğe dönüştürdük."

"HERKES HADDİNİ BİLECEK"
Yeni sistemde "engel" olmadığını, engelli koşunun bittiğini ve engelsiz koşunun başladığını ifade eden Yıldırım, "1950'den bugüne 67 yıl geçmiş. Üç dönem, 10-10-14, toplam 34. Yani 67 yılın yarısı boşa gitmiş, yarısında Türkiye kazanmış, 70'li yıllarda kaybetmiş, 90'lı yıllarda kaybetmiş, 60'lı yıllarda kaybetmiş, maalesef kazanılanlar yok olup gitmiş." dedi.

Artık Türkiye'nin kazandıklarını kaybetmemesi gerektiğini dile getiren Yıldırım, "Sürekli kazanalım. Sürekli kazandıkça ne olacak? Türkiye güçlenecek. Türkiye güçlenince etrafındakiler horozlanmayacak, herkes haddini bilecek. Onun için Türkiye'nin güçlenmeye ihtiyacı var. Bugün AK Parti, yarın başka parti olur. 'Hayır, hayır, hayır' diye bozuk plak gibi yalan söyleyeceğine Kılıçdaroğlu, sen de 'evet' de, bu değişikliği yapalım. Sen de çalış, sen de belki milletin gözüne girersen, sen de iktidar olursun. Niye, karşı çıkıyorsun?"