Üstü alçı altı tarih

Sivas’ta bulunan tarihi Alacahan Camisi, restorasyona alındı. Duvardaki alçı kazındı, altından Osmanlı dönemine ait motifler çıktı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2016 Güncelleme 29 Eylül 2016, 01:04
Üstü alçı altı tarih

İÇİNDEKİLER

Tarihi miras alçıya alındı. Beyaz örtünün altından tarih fışkırdı. İlginç restorasyon, Sivas'ın Kangal İlçesi'ne bağlı Alacahan Köyü'ndeki tarihi Alacahan Camisi'nde yaşandı. 1700'lü yıllarda yapılan cami, duvarlarının nem alması nedeniyle geçen yıl Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alındı. Tarihi caminin dış cephesi, neme karşı horasan harcıyla sıvandı. Caminin iç duvarına yapılan alçılar ise nemden dolayı dökülmeye başladı. Görevliler, duvardan dökülen alçıları kazıdı. Alçının altından ise Osmanlı dönemi motif ve işlemeleri ortaya çıktı. Görevliler, kısmen silik olan figürleri kök boya ile tekrar boyayarak belirgin hale getirmeye çalıştı. Caminin Osmanlı dönemine ait olduğunu belirten Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, önceki restorasyonda koruma amaçlı olarak motiflerin üzerinin alçıyla kapatılmış olabileceğini anlattı.



GİZLENEN MİRAS...
Karaca, "Biz yalnızca birkaç yerde motif ve desen beklerken, caminin her tarafını galeri gibi süslenmiş bir vaziyette bulduk. Bana göre alçı koruma amaçlıdır. Nemi alması için böyle düşünmüşlerdir. Şu an o nem kayboldu" ifadelerini kullandı. Köy Muhtarı Cemal Sağlam ise şunları aktardı: "Biz çocukken şu an gördüğümüz motiflerin hepsi vardı. En son 2007'de burada bir restorasyon yapıldı fakat motiflerin üzerini beyaz alçıyla kapladılar. Yani bu motiflere dikkat etmediler. Her yer beyaz alçıydı. 1 yıl sonra alçı nem almaya başladı ve onlarda dökülmeye başladı."