Türkiye için gurur günü

İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı. Açılışta konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, yarından itibaren kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyeceğini belirtti.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 26 Ağustos 2016, 19:31
Türkiye için gurur günü

İÇİNDEKİLER

2013 yılında İstanbul'un fethinin kutlandığı 29 Mayıs'ta temeli atılan 8,5 milyar dolara mal edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu hizmete açıldı.

BİR ÇOK YABANCI LİDER KATILIYOR
Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katıldı.

BAŞBAKAN: O BAŞLIKLARI ATANLAR GELİP YAVUZ SULTAN SELİM'İ GÖRSÜN
Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım yarın hizmete girecek olan Yavuz Sultan Selim köprüsünün İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağını söyledi. Başbakan ayrıca köprünün yapım aşamasında gelen çarpıtma haberlere göndermede bulunarak "O gün o başlıkları atanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü görsünler "dedi.

İşte o konuşmadan satır başları;
Bugün Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz.

SADECE KÖPRÜ DEĞİL BİR SANAT ESERİ
Bu eşsiz şehir 79 milyonun bir özetidir. Değerli kardeşlerim şunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sadece bir köprü değil bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. En güzel eserleri en güzel köprüleri yapmak size, sizin evlatlarınıza, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır.

O BAŞLIKLARI ATANLAR GELİP GÖRSÜN
29 Mayıs 2013'de burada bu köprünün temelini attık.Dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. 2 yıl sonunda gazetenin biri köprüden 2 direk kaldı diye başlık attı. O gün bunları yazanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim'i görsünler. Cesaret insanı zafere, korkaklık ölüme götürür diyor, biz korksaydık 15 Temmuz gecesi bir daha aydınlanmayacaktı. Ama Cumhurbaşkanımız gidin meydanlara dedi, gittiler meydanlara Allah sizden razı olsun.

İSTANBUL TRAFİĞİ RAHATLAYACAK
En az 3 ay köprü için güzergahları inceledik. 4 tane güzergah inceledik. Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte Boğaz'ın en kuzeyinde Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli hemşerilerim bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor, Londra'ya kadar giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. En güzel eserlerin başında geliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; Fatih sultan Selim'den geçen bütün otobüsler, tırlar artık şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz diyecek. Böylece İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak. Ardından Osman Gazi karşılarına çıkacak sonra ver elini Bursa, İzmir. 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'ye 18 bin kilometre üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık.

KUTLU YÜRÜYÜŞÜ ÇEKEMEYENLER VAR
Havayolunu halkın yolu yaptık. Yurdun her köşesini donattık neden yaptık, çünkü biz ülkemizi milletimizi seviyoruz. Halka hizmet hakka hizmettir diyoruz. Onun için yaptık. Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşünü çekemeyenler var. Ama varsın olsun, onların oyunları planları varsa, hakkın da halkın da bir planı var. Sizler oldukça, bize karada da havada da denizde de ölüm yok.

KISKANIYORLAR
Sevgili hemşerilerim, aziz İstanbullular bugün İstanbul'un çok önemli bir eserini hayata geçiriyoruz. Bununla işimiz bitmiyor, daha çok işimiz var. Sultan Fatih Mehmet gemileri karadan denize indirdi, Recep Tayyip Erdoğan da trenleri arabaları denizin altından geçirdi. Fatih'in torununa da bu yakışır. Kıskanıyorlar.Canımızla kanımızla mücadelemize devam edeceğiz. Ne bölücülere, ne darbecilere teslim etmeyeceğiz. Yavuz Sultan Selim ne diyor biz bunca meşakkate alkış uğruna katlanmadık, halis niyetimiz rızayı ilahidir.

15 TEMMUZ GECESİNİ UNUTMUYORUZ
Medeniyet yolculuğunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Hanımlar 15 Temmuz gecesini unutmuyoruz, ülkeye sahip çıktınız. Gençler Türkiyemize sahip çıktınız. Bu eserin yapılmasında emeği geçen yüklenici firmaya ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın bakan başta olmak üzere görev yapan bakanlarına, tüm çalışanlarına, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ama en büyük gayret bize önderlik yapan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Daha çok ama çok projeler gerçekleştireceğiz. Memleketimizi parmakla gösterilen ülkeler arasına sokacağız. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

TBMM BAŞKANI KAHRAMAN: TEKNOLOJİK BİR ZAFERİN AÇILIŞINDAYIZ
TBMM Başkanı İsmail Kahraman açılış töreninde yaptığı konuşmadan şunları söyledi;

"Değerli Cumhurbaşkanım bugün 3 yıl önce temelini sizin attığınız eserin açılışını yapmak bahtiyarlığını yaşıyoruz. İstanbul'un Fethi'nde temelini attığımız projeyi açıyoruz, hayırlı olsun. Ağustos ayı bizim zafer ayımızdır, şimdi de teknolojik bir zaferin açılışındayız. 26 Ağustos 1071 Anadolu'ya giriş yılımızdır. Köprülerimiz tarihi taşıyor, eğer biz tarihe sahip çıkmazsak köksüz ağaç gibi kururuz. İnşallah bu eserlere daha nicelerini katacağız. Bütün emek verenlerden Allah razı olsun."

DAVUTOĞLU: İSTANBUL HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK
"Bir millet ülkesinin gönül coğrafyasının kaderini yüreğinde bileğinde tutarak bir zafer kazandı. İstanbul her şeye layıktır. İstanbul'un her şeyin en iyisine layıktır. 26 Ağustos bir tarihi yıl olarak, dünyanın en uzun ve en donanımlı köprüsünün açılış günü olarak anılacak.

Bugün bayramımıza gölge düşürmek isteyip dün dahi Cizre'de katliam yapanlara bu bayrak birdir, bu millet ebediyen özgürdür, özgür kalacak.

Aziz Cumhurbaşkanım sizin sayenizde nice projeleri devreye sokacağız. 14 yıllık Ak Parti'nin hizmet anlayışıdır bu projeler. Bütün Bakanlarımıza, müteahhit firmaya ki ne kadar titiz çalıştıklarını biliyorum ve en çok da işçilerimize teşekkür ediyorum."

BAKAN ARSLAN: BUNUN GİBİ ÇOK PROJELERE İMZA ATACAĞIZ
"15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun. "

ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ BİRLEŞECEK
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4'er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.

Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

GEÇİŞ ÜCRETİ OTOMOBİLLER İÇİN 9 LİRA 90 KURUŞ
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.

AĞIR VASITALARIN GEÇİŞİ ARTIK YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NDEN
Başlangıcında öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, şu anda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden geçişlerini gerçekleştiren ağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak.

Köprünün Avrupa yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı. Anadolu yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak.

Bu arada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. Tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı 2018 sonunda hizmete açılacak.