Teröre bulaşan belediyelere kayyum atanacak

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 26 Ağustos 2016, 01:59
Teröre bulaşan belediyelere kayyum atanacak

İÇİNDEKİLER

Hükümet'in hazırladığı ve birkaç gün içinde yayınlanması beklenen kanun hükmünde kararname kapsamında Hakkari ve Şırnak ilçeye dönüştürülecek, Yüksekova ve Cizre ise il yapılacak. Teröre destek veren belediye başkanları görevden alınıp yerine atama yapılacak. FETÖ'cü şirketlere atanan kayyumlara ise tedbir koyma yetkisi verilecek.

ATILACAKLAR İÇİN AYRI KARARNAME
Hükümet, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yeni bir kanun hükmünde kararname üzerinde yaptığı çalışmaları tamamladı. KHK'ya kısa sürede son şekli verilip Resmi Gazete'de yayınlanacak. Bir de devletten atılacakların listesinin yer aldığı ayrı bir kanun hükmünde kararnamenin de aynı tarihli Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor.

YÜKSEKOVA VE CİZRE İL OLUYOR
Hazırlıkları tamamlanan KHK'da, Torba Yasa içinde yer alan ancak son anda partilerin ortak önergeleri ile çıkartılan iki önemli düzenleme bulunacak. Bunlardan ilki Hakkari ve Şırnak ile ilgili. Bu iki şehir il olma sıfatı kaybedip ilçeye dönüşecek. Yüksekova ve Cizre ise il yapılacak. Bu kararın son saldırılar ve Suriye operasyonundan sonra alındığı, Türkiye'nin güvenliği açısından bunun zorunlu görüldüğü öğrenildi.

TERÖRE BULAŞAN ALINACAK
Yine Torba Yasa içinde yer alan ve son anda önergeler ile metinden kamuoyunda "kayyum atanması" olarak bilinen düzenleme de KHK ile hayata geçirilecek. Buna göre belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyeleri terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevlerinden uzaklaştırılacak. Görevinden alınan, tutuklanan, kamu hizmetinden yasaklanan veya istifa eden belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyesinin yerine büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanlığı, diğer belediyelerde ise valiler atama yapacak. KHK yürürlüğe girdiğinde terör nedeniyle haklarında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyelerinin yerine hemen yenileri getirilecek.

TEDBİR KOYMA YETKİSİ
KHK'daki önemli bir düzenleme ise FETÖ'ye destek verdiği için kayyum atanan şirketler ile ilgili olacak. Bu şirketlere atanan kayyumlara tedbir koyma yetkisi verilecek.

ZÜBEYDE YALÇIN