Çifte hedef: DAEŞ ve YPG’nin koridor oyunu

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 25 Ağustos 2016, 02:14
Çifte hedef: DAEŞ ve YPG’nin koridor oyunu

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cerablus'a yönelik başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu'nun Türkiye açısından 2 önemli hedefi bulunuyor. İlki, Cerablus'un terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi ve burada güvenli insani bölge oluşturulması. İkincisi ise terör örgütü YPG'nin oldu bitti ile bölge yerleşmesinin önlenmesi. TSK'nın başlattığı operasyonun ön hazırlıkları aslında daha öncesine dayanıyor.

GÖÇE KARŞI GÜVENLİ BÖLGE
Rusya ile ilişkilerini normalleştiren Türkiye, Suriye konusundaki tavrını açık bir şekilde anlattı. Rusya ve İran'a, "Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Türkiye'nin, oluşturulmaya çalışılan algının tam tarsine Suriye ile ilgili bir toprak talebi, oranın bölünerek yeni devletler oluşturulması gibi bir talebi kesinlikle yok" tezi anlattı. Türkiye, canlı bomba ve teröristlere karşı sınırını güvenlik altına alması gerektiğini de muhataplara anlattı. Fırat Kalkanı Operasyonu'nun hedefleri 2 başlık altında toplanıyor. Birincisi Cerablus'un DAEŞ'ten temizlenmesi. Bu temizlik tamamlandıktan sonra bölgedeki kontrol, aralarında Türkmenlerin de bulunduğu ÖSO'ya bırakılacak. Türkiye, burada ÖSO denetimde ancak Türkiye'nin de gözetiminde güvenli bir insani bölge oluşturmak istiyor. Bu yapıldığında, öncelikli olarak Türkiye'nin sınır güvenliği sağlanacak. Teröristlerin, canlı bombaların sızması önlenecek. Daha önemlisi de Suriye iç savaşından kaçanların Türkiye sınırına yığılmak yerine bu bölgede tutulması sağlanacak.

'HERKES YERİNDE DURSUN'
İkinci hedef ise terör örgütü YPG'li unsurların mevcut yerlerinde kalması, Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin ihlal edilmemesi anlamına geliyor. Türkiye, Cerablus'un temizlenip ÖSO denetimine bırakılmasından sonra YPG'nin bir oldu bittiyle bölgeyi ele geçirmesinden endişesi taşıyor. Ancak Türkiye böyle bir oldu bittiye kesinlikle izin vermemek konusunda kararlı. Bu husus Türkiye'de bulunan Biden'a da en güçlü şekilde iletildi ve "YPG'yi uyarın, daha ileri gitmesinler. Aksi takdirde kendi önlemlerimizi al" mesajı verildi.

ABD: HAVADAN KORUYACAĞIZ
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın uçağı Ankara Esenboğa Havalimanı'na indikten kısa bir süre sonra üst düzey bir ABD'li bir yetkili, Cerablus'taki harekatla ilgili açıklamada bulundu. Yetkili Türkiye'ye havadan destek vereceklerini ve Washington'un NATO müttefikleri ile "uyumlu" olacağını vurguladı.

ZÜBEYDE YALÇIN