Joe Biden'dan 15 Temmuz açıklaması

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden 15 Temmuz darbesi için yaptığı açıklamada kamuoyunu hayretlere düşürdü. Biden, darbe gecesi yaşananları "Bunun bir internet oyunu olup olmadığını anlayamadık." dedi.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 24 Ağustos 2016, 17:20
Joe Biden’dan 15 Temmuz açıklaması

İÇİNDEKİLER

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Başbakan ve Biden kameralar karşısına geçti.

DARBE GECESİ..
15 Temmuz'daki askeri darbe girişimine ilişkin konuşan Joe Biden, darbe girişimi sırasında Türkiye'ye ilk destek olan liderlerden birinin ABD Başkanı olduğunu hatırlattı. ABD Başkan Yardımcısı, konuşmasında "Darbe gecesi bunun bir internet oyunu olup olmadığını anlayamadık." ifadelerine yer verdi.

Joe Biden'ın açıklamalarından satır başları;
Bu saldırıda aynı zamanda Cumhurbaşkanı ve Başbakan da öldürülmek istenmişti. Bu Türkiye ve Türkiye'nin demokratik enstitülerine yapılmış bir saldırıdır. Obama benim bugün Türkiye'ye gelmemi istedi. Böyle dünyaya iki ülke arasındaki ilişkiye son derece önem verdiğimizi bütün dünyaya göstermeliyiz dedi.

ABD'NİN TÜRKİYE'YE DESTEĞİ
Biz Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum ki, biz ABD, Türkiye'yi hiçbir zaman ve her zaman özellikle de darbe teşebbüsünün arkasından tam olarak desteklemektir.

Türkiye hükümeti ve halkı herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz.

ABD, derhal kınadı. Başkan Obama, Türk hükümetlerine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisiydi. Hatta olayların devam ettiği sırada destek bildirilmişti. Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık.

PARLAMENTO ZİYARETİ
Biz şundan dolayı üzgünüz ki ben sizin parlamentodaki yerinizi ziyaret ettiğim zaman, beton parçalarını gördüm, çelik boruları, kırılmış camları delinmiş tavanları gördüm. Sizin ofisinize kadar yürüdüm çok şükür siz orada değildiniz. Çünkü harabeye dönmüş orası.

Birkaç metre uzağa düşmüş olsaydı, jetlerin attıkları helikopterlerin ateş etmeleri sonucunda bombalar veyahut da kurşunlar başka yerlere isabet etseydi kim bilir kaç kişi ölmüş olacaktı?

Parlamentodaki milletvekillerine saldırı devam ederken orada bulunmalarını istediğiniz, sizin kararlılığınızı gösterir. Sadece harabeye çevrilen bu ihanet neticesinde, sadece parlamento binası zedelenmedi. Aynı zamanda Türk halkının güvenlik hissi zedelenmiş oldu. Sadece ölenler yaralananlar değil bütün Türk halkı bu yaralanma duygusunu yüreğinde hissetti. Ama bütün dünya bunu seyrederken, onlar cumhurbaşkanının başkente geldiğini ve cesareti gördüler."