15 Temmuz'un paralelcileri By Lock'a takıldı

Şifreli mesaj uygulaması kripto paralelcileri açığa verdi. 40 bin FETÖ üyesi şifreli uygulamayla bulundu.

Giriş Tarihi 31 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 31 Temmuz 2016, 03:12
15 Temmuz’un paralelcileri By Lock’a takıldı

İÇİNDEKİLER

FETÖ/PDY'nin 17/25 Aralık darbe girişiminin ardından yapılan istihbarat çalışmalarda örgütün By Lock isimli şifreli mesaj sistemini kullandığı belirlendi. Arşivlenen mesaj sisteminde çözümlemeler yapan istihbarat birimleri, TSK başta olmak üzere devlet kurumlarına sızan 40 bine yakın FETÖ üyesi belirledi.

Özellikle 17-25 Aralık 2013'te devlet içine sızmış FETÖ'cüler, başarısız bürokratik darbe girişiminden sonra deşifre olmamak için klasik haberleşme yöntemlerini bırakıp şifreli mesajlaşma uygulamalarını kullanmaya başladı. FETÖ üyeleri Kasım 2014 itibariyle "By Lock" adlı hem android hem de iOS tabanlı cihazlara uygun olan kriptolu mesaj uygulamasına geçti.

FETÖ'cülerin By Lock uygulamasını kullandığı öğrenildikten sonra istihbarat programa girmeyi başardı.Türkiye lokasyonlu kullanıcılara hem Türkiye içinden hem de yurtdışından gelen tüm mesajlar arşivlendi.

2016 Mayıs ayı itibariyle By Lock uygulamasını kullanan FETÖ üyelerinin isimleri, lokasyonları, telefon numaraları hakkındaki bilgiler büyük oranda, yazışmaların içerikleri kısmi olarak çözülebildi. Onbinlerce isim çalıştıkları kurumlara göre tasnif edilmeye başlandı.

Program sayesinde belirlenen 600 rütbeli askerin ismi 11 Temmuz'da Milli Savunma Bakanlığı ile paylaşıldı. Bu liste YAŞ'ta kullanılacaktı.

ÇÖZÜLDÜKÇE SAYI ARTACAK
Program sayesinde belirlenen 40 bin kişinin isimleri geçen mayıs ayından itibaren ilgili kurumlar ile paylaşılmaya başlandı. Halen çözümler devam ediyor. 40 bin sayısının çözümler devam ettikçe artması bekleniyor.

Bu belirleme sayesinde başarısız darbe sürecinden sonra devletin gerçekleştirdiği soruşturmalar, gözaltılar çok daha hızlı olmuş ve nokta atışı operasyonlar gerçekleştirildi.