Erdoğan: TSK yeniden yapılandırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında TSK'nın yeniden yapılandırılacağını açıkladı.

Giriş Tarihi 30 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 31 Temmuz 2016, 00:22
Erdoğan: TSK yeniden yapılandırılacak

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ATV-aHaber ortak yayında, gelecekte bir daha darbe üretmeyecek yeni TSK modelini açıkladı. Erdoğan, kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanı'na bağlanacağını, askeri okulların kapatılacağını, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na, tersanelerin Milli Savunma Bakanlığı'na devredileceğini açıkladı.

Erdoğan, TSK'daki reform kapsamında, Kara, Deniz, Hava harp okullarının yeni kurulacak Milli Savunma Üniversitesi çatısı altında toplanacağını söyledi. Erdoğan, ayrıca Jandarma akademisi kurulacağını bildirdi. Erdoğan, "Bu son çıkaracağımız paketle Silahlı Kuvvetlerimiz çok daha güçlü bir hale gelecek. Şu anda muhalefetteki siyasi partilerin liderleriyle de görüşmeler yapılacak. Onlarla da küçük bir Anayasa paketi gerekçeleşebilirse Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Cumhurbaşkanlığı'na bağlanacak" dedi.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün ATV/Ahaber ortak yayınında Sabah Gazetesi yazarları Melih Altınok ile Hilal Kaplan'ın sorularını yanıtladı.
Erdoğan, özetle şöyle dedi:

ASKERİ OKULLAR KAPATILACAK
Bugün yeni bir hazırlığı yaptık. Sayın Başbakan, Milli Savunma, İçişleri bakanları çalışmasını yürütüyor. Bugün, yarın o da yayınlanacak. Okullar meselesi, çok çok büyük önem arz ediyor. Askeri okullar kapatılacak. Kapatılmasıyla birlikte tüm liselerden, mesleki dengi okullardan Harp Okuluna giriş olacak.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULACAK
Harp Okullarını üzerinde de bir çatı oluşacak. O da Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Bu üniversitenin altında Kara, Hava, Deniz Harp Okulu olacak. Orada kurmay, kıdem bunların hepsi gidiyor. Hepsi lisans öğrencisi. Lisansüstü kurmaylık yerine geçmiş olacak. Harp Akademilerinin yerine biz lisans üstü eğitim getiriyoruz. Dünyada çok örneği var bunun. Burada kaliteyi arttıralım, bunu yapacağız. Bütün bunların yanında mesleki noktada kadrolara ihtiyaç var. Astsubay meslek yüksek okulları gibi, onu getireceğiz. Bu adımı atarken artık kalite, kariyer noktasında çok ciddi bir gelişmeyi ortaya koymuş olacağız. Polis Akademisi'ne muadil bir de Jandarma Akademisi kurulacak. Jandarma Akademisi de ciddi eleman yetiştirme merkezi haline gelmiş olacak.

ASKERİ HASTANELER SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLANACAK
Bir başka adım o da bütün askeri hastaneler bunların hepsi Sağlık Bakanlığı'na bağlanacak. Sağlık Bakanlığı buranın işletmesini ve yönetimin ele alacak. Burada öyle ihanetler yanlışlar yapıldı ki sapsağlam evlatlarımız çürüğe çıkarıldı. Çürükler sağlam diye gösterildi.

Tersaneler Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Asker kendi işini yapsın. Tersaneleri biz özel sektörle çok daha başarılı şekilde yürütme şansına sahip olduğumuz gibi, biz bunu Milli Savunma Bakanlığı aynı kabiliyetle çok daha başarılı yapar. 4 sene de bir fırkateyn üreteceğinize 2,5 yılda üretebilirsiniz.

KUVVET KOMUTANLARI MİLLİ SAVUNMA BAKANINA BAĞLANACAK
Askeri yargıda çok ciddi bir değişimi gerçekleştiriyoruz. Bu son çıkaracağımız paketle Silahlı Kuvvetlerimiz çok daha güçlü bir hale gelecek. Kuvvet Komutanlarımızın hepsi Milli Savunma Bakanımıza bağlanacak. Şu anda muhalefetteki siyasi partilerin liderleriyle de görüşmeler yapılacak. Onlarla da küçük bir Anayasa paketi gerekçeleşebilirse Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Cumhurbaşkanlığı'na bağlanacak.