Tarihçi Halil İnalcık hayatını kaybetti

'Hocaların Hocası' olarak anılan dünyaca ünlü tarihçi yazar Halil İnalcık'ın Hakk'a yürüdü. 100 yaşında olan İnalcık akademik çalışmalarını sürdürüyordu.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 26 Temmuz 2016, 02:17
Tarihçi Halil İnalcık hayatını kaybetti

İÇİNDEKİLER

26 Mayıs 1916'da İstanbul'da doğan ve ses getiren araştırmaları neticesinde 'hocaların hocası' olarak anılan Tarihçi Yazar Halil İnalcık'tan kötü haber geldi.

100 yaşında olmasına rağmen çalışmalarına ara vermeyen İnalcık'ın vefat ettiği öğrenildi.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN BAŞSAĞLIĞI
Kurtulmuş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden İnalcık'ın ailesine başsağlığı diledi.

"Ülkemizin yetiştirdiği büyük ilim adamı ve 'Hocaların Hocası' tarihçi Halil İnalcık'a Allah'tan rahmet diliyorum." ifadesini kullanan Kurtulmuş, "Binlerce talebe yetiştirmiş ulu bir çınardı Halil İnalcık hocamız. Dünya çapında saygın ve büyük bir ilim adamıydı." değerlendirmesinde bulundu.

HALİL İNALCIK KİMDİR
Dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916'da İstanbul'da dünyaya geldi. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara'ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulu'nda bitirdi. Babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır'a yerleştiği için Halil İnalcık'ı annesi büyüttü. Ortaokulda yatılı olarak Sivas Öğretmen Okulu'na verilen İnalcık, 1932 yılında ise Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'na nakledildi.

Burada, fizik dalında Nusret Kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı. 1935'de, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk'ün tarih tezini bilimsel temellere dayandırmak için kurduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne başladı. İnalcık, üniversite eğitimi sırasında da dönemin önemli isimlerinden ders aldı.

Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde kaldı ve Yakınçağ Tarihi Bölümü'nde asistan oldu. Bu arada Şevkiye Hanımla evlendi ve 1948 yılında Günhan adlı çocukları dünyaya geldi.