İstanbul’a gitmeye uçakta karar verdi

Enerji Bakanı Berat Albayrak, darbe girişiminin yaşandığı geceyi anlattı: Uçağa binmeden önce 4 alternatif noktayı iniş için değerlendirdik. Cumhurbaşkanımız nereye gideceğimizin kararını son dakikada havadayken verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Temmuz 2016 Güncelleme 23 Temmuz 2016, 02:22
İstanbul’a gitmeye uçakta karar verdi

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu anlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, 15 Temmuz akşamı yaşananları tüm detaylarıyla anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok ferasetli bir strateji izlediğini belirten Albayrak, "Cumhurbaşkanımız bu süreci de çok sakin ve kontrollü şekilde yönetti" dedi.

ÖNCE BAŞBAKAN'A ULAŞTI
Albayrak, 15 Temmuz günü ailesinin yanında olduğunu ancak kendisinin ailesinin yanına sonradan intikal ettiğini aktararak, "Gelişim de çok planlı değildi. 1-2 gün önce gelmiştik. Ailece oturuyorduk derken, Ziya enişte aradı, haberi ilk ondan aldım. Telefonlar geldikçe, farklı kesimlerden telefonlar geldikçe, meselenin ciddiyeti ortaya daha fazla çıkmaya başladı. Bunun üzerine aile meclisinde oturduğumuz, muhabbet ettiğimiz ortamda Sayın Cumhurbaşkanımız ile başka bir odaya geçtik. Sayın Cumhurbaşkanımız meseleye vaziyet etme noktasında süreci başlattı. Aslında 15 Temmuz gecesinin başlangıcı böyle oldu" diye konuştu. Olayların ilk anında darbe girişimi olarak algılanma durumunun söz konusu olmadığını ve farklı kesimlerden uyarılar geldiğini anlatan Albayrak, "Cumhurbaşkanımız, Başbakan'ı, Genelkurmay Başkanı'nı ve MİT Müsteşarı'nı aradı. Bu noktada ilk ulaştığımız Sayın Başbakan oldu. İlk onunla görüştük. O da aynı zamanda öğrenmiş. O sürecin içerisinde devam eden süreçte farklı kamu yöneticileriyle iletişime geçmeye başladık. O sırada onlarla tüm Türkiye'nin etrafından gelen haberler doğrultusunda ne tür gelişmeler oluyor bunu takip etmeye başladık. Esas itibarıyla böyle şekillendi. Bu darbe girişimi hususu ilerleyen dakikalarda o gece 22.00 sıralarında netleşmeye başladı" ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Marmaris'te kaldığı otelde bulunanların Yunan adalarına gidilmesi yönündeki teklifine çok sert tepki verdiğini ve birkaç rota alternatifi üzerinde durulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eş zamanlı ve hızlı bir şekilde kararlar aldığını ifade eden Albayrak, "Cumhurbaşkanımız süreci daha önceki krizler gibi başarılı bir şekilde yönetti. Biz, uçağa binmeden önce Aydın, Bodrum, Dalaman ve İzmir olmak üzere 4 alternatif noktayı iniş için değerlendirdik. Cumhurbaşkanımız nereye gideceğimizin kararını son dakikada havadayken verdi" diye konuştu.

NAMAZINI KILDI, MÜCADELE SÜRECİNİ BAŞLATTI
Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı'nın ruh halinin olaylar anında nasıl olduğuna ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: "Bahsettiğiniz insan 15 yıldır Türkiye'nin kaderini, içinden geçtiği tüm problemleri büyük bir liderlikle yöneten son dönemde gelmiş, geçmiş en tecrübeli siyasetçi. İnsanları krizde tanıyorsunuz. Liderlikleri krizlerde görüyorsunuz. Bu iş netleştikten ve üzerimizi değiştirdikten sonra Cumhurbaşkanımız abdestini aldı, 2 rekat namazını kıldı ve mücadele sürecini başlattı. Şükürler olsun bugüne kadar da süreci diğer krizler gibi sakin ve özgüvenli şekilde yönetti."


JETLER 50 METRE YAKINIMIZDAYDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, uçakla yola çıktıklarında yanlarına teröristlerin kullandığı jetlerin geldiğini belirterek, "Jetler 50 metre üzerimizdeydi. Hiç endişeye kapılmadan bu süreci de yönettik. Sürecin tüm kontrolü Cumhurbaşkanımız'ın eline geçtikten sonra İstanbul merkezli bir şekilde tüm Türkiye'de süreci başarılı bir şekilde yönetti. Biz hayalet şekilde, gizli bir şekilde İstanbul'a geçtik" dedi.


KIRILMA NOKTASI CANLI BAĞLANTI OLDU
Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı'nın cep telefonu ile canlı yayına bağlanmasının kırılma anı olduğunu kaydederek, "Cumhurbaşkanımız çok ferasetli bir strateji izledi. Bu süreçte kritik kırılma noktalarından birisi, cep telefonu üzerinden televizyonlara bağlanılması oldu. Bundan önce biz otelin önünde canlı bağlantı yaptığımızı zannedip içeri girdiğimiz süreci geçirdik. Ama maalesef görüntülerin halka ulaşmadığını öğrendik. Anında ulusal medyaya mesajlar ilettik. İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü ile görüştük. Emniyet Müdürümüz kahramanca bir duruş ortaya koydu" dedi.

OLAĞANDIŞI BİR GELİŞME ASLA Mİ LLİ DEĞİLDİR
Enerji Bakanı Berat Albayrak, vatandaşın gösterdiği tavrın milli bir tavır olduğunu belirterek, "Yaşanan süreçte halkın gösterdiği tavır yüzde 100 milli bir resmi yansıtıyor. Bugünden sonra Türkiye'de olağan dışı gerçekleşecek herhangi bir olay, ne olursa olsun, siyaseti dizayn etmeye çalışacak bir gelişmedir ve bundan sonra oluşacak iklim milli değildir" dedi. Albayrak, teröristbaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin, "Önümüzdeki hafta büyük bir ihtimalle Dışişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız bir heyetle birlikte Amerika'ya gidiyorlar" dedi. Albayrak, Türk halkının demokrasi ve özgürlük için çok önemli bir duruş ortaya koyduğunu belirtti.

MEDYA MİLLİ İRADENİN YANINDA DURDU
Berat Albayrak, darbe girişiminin yaşandığı gece medyanın çok tarihi bir destek ve tavır sergilediğini, milletin iradesinin yanında durduğunu söyledi. Turkuvaz Grubu başta olmak üzere tüm medyaya teşekkür eden Albayrak, "Türkiye millet olarak bir bütün nasıl olunur tüm konularıyla ortaya koydu" dedi. Albayrak, daha önce halka zulmeden bir darbe yaşanmadığını ve söz konusu girişimin bir ihanet projesi olduğunu dile getirdi.