Hoşkova

Rusya’yla ilişkilerin normale döndüğü gün Atatürk Havalimanı’na terör saldırısı yapıldı. Moskova’daki Ruslar, büyükelçiliğimize koşup karanfil bıraktı. Güney sahillerine ilk uçuşlar ise bugün başlatıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2016 Güncelleme 01 Temmuz 2016, 00:30
Hoşkova

İÇİNDEKİLER

Suriye'deki operasyon sırasında sınır ihlali yapan Rus jetini düşürdükten sonra adeta askıya alınan Türk-Rus ilişkileri önceki günkü Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası iyice normalleşti. İki ülke tarafından da gelen açıklamalarla özellikle turizm ve gıda sektörlerindeki hareketlilik için önemli adımlar atıldı. Ancak bu olayların yaşandığı gün İstanbul Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısı adeta Türkiye "Turizmi unut" mesajı verdi. Ancak Ruslar bu kirli tezgaha gelmedi. Türk halkına başsağlığı ve dayanışma mesajı vermek isteyen Moskovalılar, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne koşarak bina önüne çiçek bıraktı. Sosyal medya üzerinden organize olan kalabalık bir grup, elçilik binasına gelerek çiçek bıraktı. Çoğunluğu gençlerden oluşan grup, üzerinde Türkçe ve Rusça "Türk halkına başsağlığı diliyoruz" ve "Çağdaş dünyada terörizme yer yok" yazılı dövizler taşıdı.



CHARTER UÇAKLAR HAVALANDI
Rus vatandaşlara esas müjdeli haber ise Rus Dışişleri'nden geldi. Rusya'nın Türkiye'yle olan turizm ilişkilerini başlatmaya hazır olduğu belirtilirken Rus Ulaştırma Bakanlığı da "Rusya'dan Türkiye'ye Charter olarak bilinen tarifesiz uçuşlar bugünden itibaren başlamıştır" açıklamasını yaptı.
domatesLer iki haftada raflarda

Rusya lideri Vladimir Putin, hükümete talimat verdi ve 24 Kasım'da yaşanan uçak olayından sonra yasaklanan Türk sebze meyvesinin yeniden Rusya'da raflarda yerini alması için yol açıldı. Rus yetkililer "Türk ürünlerin Rusya pazarına dönmesi fiyatları düşürecek" açıklamasını yaparken Rus market zincirleri de bir-iki hafta içinde Türk sebze ve meyvelerinin raflarındaki yerini alacağını söyledi. Bu arada Türk inşaatçılar da Rusya'daki işleri yapmak için hazır olduklarını açıkladı.



SICAK MESAJ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkolog olan basın danışmanı Dmitriy Peskov'un Ankara doğumlu 19 yaşındaki kızı Elizavetta (Liza) Peskova, bir kez daha Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderdi. PKK'nın yaptığı Ankara terör saldırısı sonrası "Neden internet Türk bayrakları ile dolu değil? Ankara'da pazar gecesi (13 Mart) evine otobüsle dönen insanların ölümü, Paris'teki insanların ölümünden daha mı önemsiz? Terör saldırıları, daha önemli ve az önemli diye ikiye mi ayrılıyor?" diyerek Batı dünyasına tepki gösteren Peskova, Havalimanı saldırısını da es geçmedi. Instagram hesabında elinde bavuluyla Atatürk Havalimanı'nda çekilmiş bir pozunu paylaşan Peskova "Bu harika ülkeler sevgi ve desteğimi gönderiyorum. Türkiye, eminim ki bundan sonra sadece barış ve dostluk patlamaları yaşarız" dedi.