AB ile 33'üncü fasıl açıldı

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinde "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33'üncü fasıl açıldı. Brüksel'de gerçekleştirilen toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldı.

Giriş Tarihi 30 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 30 Haziran 2016, 13:37
AB ile 33’üncü fasıl açıldı

İÇİNDEKİLER

AB ile müzakerelerde 33. fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" bugün açıldı. Türkiye'den Çavuşoğlu'nun yanı sıra AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katıldığı hükümetler arası konferans, Atatürk Havalimanı saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konferans öncesi yaptığı açıklamada, AB ile yakalanan ivmenin sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün sadece 33. faslın açılışını yapmayacağız. Diğer fasıllar üzerindeki irademizi de ortaya koyacağız. Esasen Türkiye daha fazla fasıl açmaya hazır ve bunu hak ediyor." dedi.

VİZE SERBESTİSİ DE GÖRÜŞÜLECEK
Bugün aynı zamanda vize serbestisini de görüşeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu konuyu öğleden sonra AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile ele alacaklarını belirtti. Bu konuda kesin bir yol haritasını belirlenmesini gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Herşeyin net olmasını istiyoruz. Karşılıklı güven bunalımı değil, ortak bir irade ile sonuca ulaşmak istiyoruz. Bugün öğleden sonra bu toplantımız da vize serbestisi ve geri kabul bakımından önemli bir toplantı olacak." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE HER ZAMAN SÖZ SAHİBİ OLACAKTIR"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Naci Ağbal açıklama yaptı. Üç Bakan açıklamasında şunları kaydetti:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: AB'nin geleceği açısından önlem alması zaruridir. Türkiye AB'nin ayrılmaz bir parçası olacaktır. Avrupa'nın şekillenmesinde her zaman söz sahibi olacaktır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Terör örgütleri arasında ayrım yapılamaz. Tüm dünyayı, terörün her türlüyse ayrım yapmadan savaşmaya çağırıyoruz. Ülkemizin AB ile müktesebatı açısından bu fasıl önemlidir. Türkiye ile AB ilişkileri önemli bir dönemden geçiyoruz. Ege Denizi'nde düzenli göçü artık kontrol altına aldık. AB'nin vize serbestisi konusunda verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz. Bugün açtığımız faslın ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz. Bugün vize serbestisi için yol haritasının da AB uzmanlarıyla değerlendirilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Her iki tarafta üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiştir. Türkiye'nin bu fasılla yakından ilgili olan gümrük mevzuatı Ab müktesabatı ile uyumludur. Türkiye ile AB arasında tesis edilmiş olan Gümrük mevzuatı oldukça ileri düzeydedir. Türkiye'nin bu fasıldaki müktesebatı uyuglaması için gerekli kurumsallığa sahiptir. Türkiye üyelik ile birlikte AB'ye aktarılacak öz kaynakların takdim edilmesi raporlanması konusunda gerekli adımları atabilir.

"TÜRKİYE'YE GELEN TAZİYELERİ SAMİMİ BULUYOR MUSUNUZ?"
Türkiye'ye gelen taziye mesajlarının samimiyetine inanıp inanılmadığının sorulduğu soruya ilişkin Bakan Çelik, "Türkiye bu terör saldırısı karşısında dostlarımızın ortaya koyduğu dayanışmayı takdirle karşılıyoruz. Ancak terör örgütleri hala faaliyet gösterebiliyorsa demek ki başarılı değiliz. Brüksel'de terör saldırısı olduğu zaman dedik ki Brüksel Avrupa barışını temsil ediyor. Terör örgütü Brüksel'e saldırıyorsa o zaman terör örgütü Avrupa'nın temel değerlerini tehdit ediyor demektir. Ortak eylem planları üretelim istiyoruz" dedi.

"BAZI TERÖR ÖRGÜTLERİ AVRUPA'NIN MERKEZİNDE KAMPANYA YÜRÜTÜYOR"
Aynı soruya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise "Türkiye'ye gelen destek mesajlarının samimiyetine inanmak istiyoruz. Terörle mücadelede sadece terör olayı yaşandığında dayanışma olmamalı. DAEŞ terör örgütüne karşı mücadelede eksiklikler olduğu için DAEŞ örgütü bugün yayılmaya başladı. Türkiye, DAEŞ, DHKP-C, PKK ve YPG örgütleriyle mücadele sürdürüyor. PKK ve YPG bizim ideolojimize yakın diye destek veren siyasetçiler ve siyasi partiler var. PKK'yı terör listesinden çıkarmaya çalışan partiler ve vekililer var. Bu terör örgütleri Avrupa'nın merkezinde rahatlıkla kampanya yapabiliyorlar. En son bunu AB Parlamentosu'nun içinde de gördük. Bunu görünce terör örgütleri arasında bir ayrım yapıldığını görüyoruz" şeklinde cevap verdi.