Terör örgütlerinin istihbarat korkusu

İsrail ile normalleşme mutabakatı imzalayan Türkiye'de terörle mücadele hususunda yeni bir sayfa açılıyor. İki ülke arasındaki istihbarat 'paylaşımı' maddesi, terör faaliyetlerinde bulunan FETÖ,PYD ve DAEŞ gibi terör örgütlerini bir hayli tedirgin etmiş durumda.

Giriş Tarihi 29 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 29 Haziran 2016, 08:20
Terör örgütlerinin istihbarat korkusu

İÇİNDEKİLER

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi kapsamında yapılan anlaşmada en çok merak edilen konulardan biri olan 'İstihbarat paylaşımı', iki ülkenin hem iç güvenliğini hem de uluslararası ilişkilerini etkileyecek. Eski AB Bakanı ve Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Türkiye'nin İsrail'den ABD'deki FETÖ, Suriye'deki PYD konusunda istihbarat isterken, karşılığında bu ülkenin korkulu rüyası olan DAEŞ'e yönelik bilgi paylaşımında bulunmasının beklendiğini söyledi.

FETÖ/PDY'ye dair bugün dünyada en çok destek veren iki ülkenin Amerikan Neoconları ve İsrail muhafazakarları olduğunu belirten Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "İki ülke arasındaki bu istihbarat paylaşımı anlaşmasının ardından İsrail'in bu yapı hakkında bilgi paylaşımı yapacağını ya da bu örgütün faaliyetlerine destek vermeye son vereceğini söyleyebiliriz" diye konuştu. İsrail'in ABD içinde çok güçlü istihbaratı olduğunu da belirten Prof. Dedeoğlu, Amerika'daki Türkiye düşmanlarının faaliyetleri konusunda da İsrail'in Türkiye'ye bilgi paylaşımının beklendiğini dile getirdi.. Suriye'nin, kendi güvenlik anlayışı sebebiyle yıllardır Suriye içinde en iyi istihbaratı olan ülkelerden biri olduğuna değinen Prof. Dedeoğlu, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak tepki gösterdiği PYD konusunda da benzer bilgi paylaşımı yaşanacağına dikkati çekti.

İSRAİL'İN BEKLENTİSİ
Peki ama FETÖ ve PYD konusunda destek verecek olan İsrail, Türkiye'den hangi konuda beklenti içinde olabilir? İsrail'in DAEŞ'in hedefi olması konusundaki korkusuna vurgu yapan Prof. Dedeoğlu, "Başından beri haksızlığa uğrayan Türkiye, Suriye'de kim DAEŞ'li, kim Özgür Suriye Ordusu mensubu ve ne yapıyor, bu konularda çok iyi bir istihbarata sahip" diye konuştu. DAEŞ, bir süre önce hem İsrail içinde hem de ülke dışındaki temsilciliklerine saldırı düzenleyeceğini açıklamıştı. Türkiye ve İsrail arasında Hamas konusunda farklı bakış açısı olduğunu belirten Prof. Dedeoğlu, İsrail'in Türkiye'den Hamas'ın sivil siyasete çekilmesi konusunda ricada bulunabileceğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya ve Mısır ile de yakın zamanda ilişkileri normalleştirme sürecine girmesinin beklendiğini ve bunun Avrupa ittifakını etkileyeceğini belirten Prof. Beril Dedeoğlu, "Uluslararası konjonktürde bir kırılma yaşanıyor" dedi.

TÜRKİYE İLE İSRAİL MUTABAKATINDA İMZALAR ATILDI
Türkiye ile İsrail arasında Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan baskından sonra kopan ilişkiler, geçtiğimiz günlerde tarafların normalleşme görüşmeleriyle yeniden sağlandı. Görüşmeler kapsamındaki mutabakat metni de iki ülke tarafından dün imzalandı. Mutabakata, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold imza attı. Böylece İsrail'in Türkiye'den resmen özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze'ye ambargonun kaldırılması anlaşmayla garanti altına alınmış oldu.