Türkiye’nin zaferi

Mavi Marmara saldırısından sonra Türkiye-İsrail ilişkileri koptu. Türkiye, ‘özür’, ‘tazminat’, ‘ambargo kalkacak’ şartı koştu. 2 şartı daha önce kabul eden İsrail, Gazze’ye ambargo konusunda geri adım attı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Haziran 2016 Güncelleme 28 Haziran 2016, 08:19
Türkiye’nin zaferi

İÇİNDEKİLER

29 Ocak 2009, 'One Minute', ardından 31 Mayıs 2010'da Mavi Marmara saldırısı sonrası Türkiye-İsrail ilişkileri bitti. Türkiye, rest çekti ve 3 şart koştu. İsrail'den 'resmi özür', 'Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlere tazminat', 'Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargonun kaldırılması' İsrail'e ağır geldi. İsrail, ABD Başkanı Obama'nın baskısıyla birlikte Türkiye'den resmi olarak özür diledi. Tazminat konusunda da talepler kabul edildi. Ancak Türkiye, son şartın yerine getirilmemesi halinde ilişkilerin normalleşme sürecine girmeyeceğini açıkladı.


TOKİ GAZZE'YE GİDİYOR
Önceki gün İsrail, Gazze'ye uygulanan ambargo konusunda Türkiye'nin tek yetkili olduğunu kabul etti. İsrail medyası, anlaşmayı, "Erdoğan'ın zaferi, Netanyahu'nun hezimeti", "Türkiye'nin büyük zaferi", "İsrail kaybetti, Türkiye kazandı" olarak yorumladı. Başbakan Binali Yıldırım da anlaşmayla ilgili detayları açıkladı: 10 bin tonluk yardım gemisi Cuma günü Mersin'den Gazze'ye yola çıkıyor. Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödenecek. Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik, su ihtiyacının karşılanması için çalışmalara başlanacak. Ayrıca Gazze'de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi hemen hizmete alınacak. Ayrıca TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var. Bunun da önünü bu şekilde açmış oluyoruz....

AFAD koordinasyonunda 10 bin tonluk insani yardım da Gazze'ye ulaşacak. Gazzeli çocukların yüzünü güldürecek 10 bin oyuncağı da taşıyan 'Leyla Hanım' adlı yardım gemisi, 1 Temmuz'da yola çıkacak.

İSRAİL'DEN GAZ GELECEK
İsrail gazı için 500 kilometrelik denizaltından geçecek boru hattının yapılması şart. 3 milyar dolarlık proje ile Türkiye'ye yılda 8-10 milyar metreküplük gaz gelecek. Sahadan ilk gaz 2019'da üretilecek. Anlaşma sağlanması halinde 2020 yılında da Türkiye'ye gelecek. Türkiye'den 3 firma boru hattı ile ilgilenmeye başladı.