Teröre karşı askere teknoloji zırhı

ASELSAN tarafından üretilen CENKER sistemi terörle mücadelede güvenlik güçlerimize büyük kolaylık sağlayacak. Özel timler için geliştirilen giyilebilir teknoloji ve nanoteknolojiyle dayalı sistem, akıllı saat, akıllı gözlük, bilgisayar, multikopter kullanarak asker ile polisin daha güvenli ve etkin operasyon yapmasını sağlayacak..

Giriş Tarihi 28 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 28 Haziran 2016, 10:13
Teröre karşı askere teknoloji zırhı

İÇİNDEKİLER



Bölücü terör örgütü PKK'nın terörü şehir merkezlerine taşımasının ardından savunma sanayisi de sahada görev yapan askerin operasyon kabiliyetini ve korumasını arttırmak için yeni çözümler geliştiriyor. ASELSAN'ın giyilebilir teknoloji ve nanoteknolojiyle dayalı Cenker sistemi, akıllı saat, akıllı gözlük, bilgisayar, multikopter kullanarak askerin daha güvenli ve etkin operasyon yapmasını sağlayacak. Özel Kuvvetler ve Özel Harekat Polis timleri önümüzdeki yıldan itibaren terörle mücadelede kullanılacak.

ASELSAN'ın TSK ve Emniyet'teki özel timler için geliştirdiği CENKER sistemi, son dönemde terörle mücadeledeki gelişmeler üzerine yeniden geliştirildi.



KOMUTA MERKEZİ ANLIK İZLEYECEK
Sahada görev yapan özel timlerin de görüşleri alınarak sisteme ek düzenlemeler yapıldı. Akıllı saat, akıllı gözlük, cep telefonu, bilgisayarı bünyesinde barındıran sistem, askerlerin kendi aralarında ve Komuta Merkezi ile kesintisiz iletişim sunmasına olanak sağlıyor.

Cenker sistemi sayesinde askerin sağlık durum bilgisi, mühimmat bilgisi, düşman ile çatışma bilgileri, dost-düşman konum durum bilgileri, fotoğraf ve video gibi meskûn mahal görevlerinde ihtiyaç duyulabilecek tüm veriler komuta merkezlerinden görülebilecek.



ATIŞ TESPİT SİSTEMİ DE YER ALACAK
Cenker sisteminde asker, yanında taşıdığı mini multikopteri tepenin arkasına göndererek görüntüyü kolundaki ekranda görebilecek ve düşmanı tespit edebilecek. Sistemi kullanan asker, üzerinde bulunan atış tespit sistemi vasıtası ile kendisine ateş edilen yeri belirleyebilecek. Cenker sistemi nano teknoloji tabanlı tekstil ürünlerinin kullanımı ile kablosuz olarak çalışabilecek. Sistemin güç ihtiyacı, askerin arazideki hareketi ile oluşan enerji sayesinde karşılanacak.



SALDIRI İHTİMALLERİNİ GÖSTERECEK
Artırılmış gerçeklik uygulamaları ile askerin baktığı alandaki binalar, yakındaki düşman unsurlar, patlayıcılar ve o bölgede kaydedilmiş önceki olaylar görüntülenebilecek. Bu sayede asker sahada kendisine yönlenebilecek muhtemel saldırılara hazırlık olacak. Sistem yanlış ellere geçmesi durumunda otomatik olarak kullanılamaz hale gelecek.



ÖNÜMÜZDEKİ YIL SAHADA KULLANILACAK
Cenker sisteminin, 2017 yılı sonunda Özel Kuvvetler ve Özel Harekat timleri tarafından terörle mücadelede kullanılması hedefleniyor. Cenker sistemiyle, giyilebilir teknolojilerin ve nano teknolojilerin askeri alanda uygulamalarına başlanacağı belirtildi.


SABAH