Kumluca'daki yangın büyüyor

Antalya Kumluca'da çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının ortasında kalan Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinde görevli 5 itfaiye eri, yoğun çabalar sonucu alevlerin arasından kurtarıldı.

Giriş Tarihi 25 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 25 Haziran 2016, 16:34
Kumluca’daki yangın büyüyor

İÇİNDEKİLER

Antalya'nın Kumluca ilçesinde dün akşam kontrol altına alındıktan sonra sabah saatlerinde yeniden etkili olmaya başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. 150 hektarlık alanda etkili olan yangında, ormanlık alanın yanı sıra bazı evler, seralar, ahırlar, ekili araziler ve iş makineleri de zarar gördü.

Erentepe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün başlayan ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, akşam saatlerinde kısmen kontrol altına alındı. Bu sabah kuvvetli rüzgarın etkisiyle alevlerin yeniden büyüdüğü yangın, Belentepesi'ne sıçradı.

Yangın ormanlık alanda ilerlerken dumanın etkili olduğu Erentepe ve Sarıkavak mahalleleri boşaltıldı. Bölgede dünden bu yana bazı evler, seralar, ahırlar, ekili arazi ve meyve bahçeleri zarar gördü, çalışma sırasında bazı iş makineleri de yandı. Jandarma ekipleri, mahalleleri dolaşarak, vatandaşları evlerin boşaltmaları konusunda çağrıda bulundu. Jandarma, yanan evlerinden uzaklaşmak istemeyenleri bölgeden çıkarmakta güçlük çekti.

Yangın nedeniyle Antalya-Kumluca karayolu da ulaşıma kapatıldı. Ulaşım, Kumluca'nın Adrasan Mahallesi üzerinden verilmeye başladı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse de bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.



ÖNCE ARKADAŞLARININ ÖLDÜĞÜNÜ SANDILAR
Yangın, rüzgarın etkisiyle Toptaş Mahallesi'ne kadar ulaştı. Bu sırada Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinde görevli 5 itfaiye eri, yangının ortasında kaldı. Hayati tehlike yaşayan ve dumandan etkilenen itfaiye erlerini kurtarmak için tüm ekipler seferber oldu. İtfaiye erlerine ulaşamayan diğer personel, çalışma arkadaşlarının öldüğünü düşünerek büyük üzüntü yaşadı. Bazı itfaiye erlerinin, gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

İtfaiye erleri, bölgedeki yoğun müdahaleyle alevlerin ortasından kurtarıldı. Olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan itfaiyeciler daha sonra hastaneye kaldırıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de olay yerine gelerek yaşananlar hakkında bilgi aldı. İtfaiye erlerinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrenen Türel, kurtarılan personele sarılarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.

VATANDAŞLAR YANGIN BÖLGESİNİ TERK EDİYOR
Öte yandan Erentepe Mahallesi'nde dün başlayan orman yangını büyüyerek devam ediyor. 26 saattir devam eden ve rüzgarın etkisiyle bugün yön değiştiren yangın Sarıkavak, Üzümlü ve Toppaş mahallelerine sıçradı. Sarıkavak ve Toppaş mahallelerindeki vatandaşlar tahliye ediliyor. Yangında onlarca hayvanın telef olduğu ve evlerin yandığı belirtildi.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde dün akşam kontrol altına alındıktan sonra sabah saatlerinde yeniden etkili olmaya başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Yangının etkili olduğu bölgelerde vatandaşlar, jandarmanın uyarısıyla evlerini boşalttı.

"YANGIN SERADAN BAŞLADI"
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de bölgeye gelerek yanan alanda havadan inceleme yaptı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Üzmez, yangının dün saat 12.40'ta serada başladığını ve ormanlık alana yayıldığını bildirdi.

Ankara'dan sevk ve idare ettikleri yangına Silifke'den Fethiye'ye kadarki işletmelerde görevli 8 helikopter, Adana ve İzmir'den 2 amfibik uçak, 80'e yakın itfaiye aracı, 500 işçi ile müdahale edildiğini belirten Üzmez, ayrıca genel müdür yardımcıları, daire başkanları, bölge ve işletme müdürlerinin de yangını söndürme çalışmaları için bölgede olduğunu açıkladı.

Havanın rüzgarlı olması nedeniyle yangının sık sık yön değiştirdiğini ifade eden Üzmez, hava ve kara araçlarıyla yangının önünü kesmeye çalıştıklarını anlattı. Yangının önünün kesilmesi için rüzgarın durması gerektiğini vurgulayan Üzmez, Meteorolojinin rüzgarın bir saat içinde yeniden yön değiştireceği şeklinde kendilerine bilgi verdiğine dikkati çekti.

Üzmez, "En azından can kaybımız yok Allah'a şükür. Şu anda yangın 150 hektarlık bir alanda etkili oluyor ama bu kesin bir rakam değil. Ne zaman söndürürüz, o kesin söndükten sonra yapacağımız çalışmalarla belli olacak. Buradan vatandaşlarımıza da mesaj vereceğim. Böyle rüzgarlı günlerde, sera temizliği, bağ bahçe temizliği, anız yakılması, sönmemiş sigara, piknik ateşleri maalesef ormanlarımızı, malımızı, canımızı yok ediyor. Burada herkesin dikkatli olması lazım. Belki kasıt yok ama basit bir ihmalin o güzel ormanlarımızı ne hale getirdiğini görüyorsunuz. Bu ihmaller yazık ediyor ormanlarımıza, seralarımıza... Herkesin çok dikkatli olması lazım. Evet yakılan bir ateşten dolayı ihmalden dolayı bu hale geldik, bu tür ihmallerin olmamasını ümit ediyorum." dedi.

"TÜRKİYE'NİN BÜTÜN GÜCÜ BÖLGEDE"
Üzmez, Akdeniz coğrafyasında yazların çok kurak olduğunu ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini vurgulayarak yanıcı materyalin "çıra" gibi yandığını ifade etti. Yangını söndürmek için Türkiye'nin bütün gücünün bölgede olduğunun altını çizen Üzmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin yangın bakımından gücü Avrupa ülkelerinden daha yüksek olmasına rağmen bu mücadelede istenen neticeyi bazen almakta zorlanıyoruz. Şiddetli rüzgar, yanıcı materyal, yaygın zor bir coğrafyada, bunlar bize sıkıntı getiriyor. Orman Genel Müdürlüğü olarak bu yangınların üstesinden geleceğiz ama halkın da bize destek vermesi lazım. Zamansız ateş yakılması ne surette olursa olsun pahalıya mal olabiliyor."

YOL KAPALI
Üzmez, Antalya-Kumluca karayolunun risk nedeniyle ulaşıma kapatıldığını hatırlattı. Alevlerin yolun karşısına atlamaması için iş makinelerinin de bu karayolunu kullandığını anlatan Üzmez, can ve mal güvenliği açısından bir süre daha yolun kapalı kalacağını ifade etti.



Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde görevli bazı itfaiye erleri alevlerin arasında kaldı. Dumandan etkilenen işçiler hastaneye kaldırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bölgeye gelerek personellerinin sağlık durumu hakkında bilgi alıp "geçmiş olsun" dedi.


TÜREL: "DEVLETİMİZİN BÜTÜN İMKANLARI SEFERBER EDİLMİŞ DURUMDA"
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bölgedeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, ekiplerin bölgede büyük bir gayretle mücadele ettiklerini söyledi. Özellikle mağdur vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirten Türel, büyükşehir belediyesi olarak bir kriz merkezi oluşturduklarını, vatandaşların ihtiyaçlarını 2495430 ve 2495160 numaralı telefonlardan kendilerine bildirebileceğini söyledi.

Tüm sosyal yardımlaşma ekipleriyle olay mahallinde olduklarını kaydeden Türel, "100'ün üzerinde yangın aracı, 13 hava aracıyla yangın söndürme hava aracıyla yangına müdahale ediliyor. Orman Genel Müdürümüz burada. Türkiye'deki bütün araçlarını hemen hemen burada toplamak suretiyle uçaklar, helikopterlerle yangın mahalline müdahale diyorlar. Olumsuz hava şartları yangını kontrol edilebilir hale getirmiyor. Yangın, rüzgardan dolayı kontrol altına alınmış değil. Az önce itfaiye görevlisi arkadaşlarımız yangının içinde kalmıştı, çok heyecanlandık. Neyse ki onları kurtarabilme şansımız oldu. Onların yangının içinden çıkmalarını görmek bu üzücü hadiseler içinde en büyük teselli oldu. Allah can kaybından korusun diyoruz. En önemlisi bu. Devletimizin bütün imkanları seferber edilmiş durumda. İnşallah en kısa sürede kontrol altına alınır." ifadesini kullandı.

Türel, yangın sırasında Büyükşehir Belediyesine ait bir dozerin yandığını belirterek, "Dua ediyoruz cana gelmesin. Onun dışındakileri elbette devletimiz büyüktür her türlü yaraları sarmaya muktedirdir. Önemli olan Allah can kaybından muhafaza etsin." dedi.