Fetih 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da ezanlar okunduğu sürece fetih hesaplaşmasının bitmeyeceğini söyledi. Ama Türkiye’nin 2023 hedeflerine kararlılıkla yürüdüğünü belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2016 Güncelleme 30 Mayıs 2016, 00:00
Fetih 2016

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da tarihi bir gün yaşandı. Fetihin 563. yılı, büyük bir coşkuyla kutlandı. Yenikapı'da düzenlenen "Yeniden Diriliş, Yeniden Yükseliş" şölenine, tam 2 milyonu aşkın kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, "İstanbul 563 yıl önce fethedildi ama şundan emin olun bu fethin hesaplaşması 563 yıldır bitmedi. İstanbul'da ezanlar okunduğu sürece bu hesaplaşma bitmeyecek. Fetih, 21 yaşında bir sultanın 1000 yıllık Bizans'ı dize getirmesidir. Fetih askeri deha ve teknolojinin o dönemki zirvesidir. Fetih yarısı gök olan cihanın yerdeki yarısını almış olmamızdır" dedi. Erdoğan, ülkemize saldıranların derdinin, fethin intikamını almak olduğunu belirterek, "İşte gördünüz kullandıkları kuklaları çukurlara gömüldüler. Onları kullananların akıbeti de eninde sonunda öyle olacaktır. İnşallah 2023 hedeflerimize ulaşarak yüzyıl öncesinin hasta adamının varisini, geleceğin en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceğiz" diye konuştu.

BİZE BİZDEN BAŞKA DOST YOK
Erdoğan, "Bize bizden başka dost yok" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: İşte şimdi Osman Gazi köprüsü bitiyor mu? Ama Osman Gazi'yi. Orhan Gazi ile birleştiriyoruz. Ve bu yol İstanbul İzmir yolu ile birleştiriyoruz ". Dokunulmazlıklarla ilgili Meclis'in gerekeni yaptığını belirten Erdoğan, "Şimdi kararı yargı verecek. Bu ülkede Kürt sorunu yok, terör sorunu var. Allah'ın izniyle bu operasyonlar huzuru refahı mutluluğu getirene kadar devam edecek. Suriye'de ne işi var Rusya'nın, İran'ın, terör örgütü armalarıyla donanmış Amerika'nın… Zalim Esed devlet terör estirmektedir. Rejim, DAİŞ ve PYD terör örgütü birbirlerini besleyen üçlü. Maalesef müttefikimiz dediğimiz ülkeler bu çirkin oyuna destek oluyor" diye konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin bu oyunu bozmak için çalıştığını belirtti. "Çok önemli neticelere ulaştık. Ama halen kat etmemiz gereken mesafeler var. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırdığımızda bambaşka bir Türkiye'nin doğuşuna şahit olacağız. Bunu için yeni anayasa yeni yönetim sistemi diyoruz" dedi.

İKİ KITA KAVUŞTU
Şölende konuşan Binali Yıldırım ise "Şimdi yeniden fetih ruhuyla şahlanmanın, zamanıdır. Ey Fatih Sultan Mehmet Han; sen gemileri karadan gezdirdin. Senin torunların Tayyip Erdoğan ver arkadaşları, trenleri, arabaları denizin altından geçirdi. İki kıtayı birbirine kavuşturdu" dedi.

2 MİLYON KİŞİ YENİKAPI'DA
Cumhurbaşkanı Erdoğan alana helikopterle geldi. Bu sırada meydanda 'Gençlik başkanlık istiyor' yazılı dev pankart açıldı.
100'e yakın kontrol noktasından geçerek içeri alınan 2 milyon kişiye Türk bayrağı verildi. Ücretsiz su dağıtımı da yapıldı.
Çağrı filminin müziklerinin çalındığını alana girenler sık sık tekbir getirerek ellerindeki bayrakları salladı.
İstanbuL'un surlarına benzer şekilde tasarlanan platformda, Fatih Sultan Mehmet'i at üstünde gösteren resim ve "Yeniden Diriliş Yeniden Yükseliş" yazısı yer aldı.
Şölenin olaysız geçmesi için yaklaşık 9 bin polis, 5 helikopter, 1 denizaltı, 1 fırkateyn, 3 sahil güvenlik teknesi ve 27 polis dedektör köpeğiyle üst düzey önlemler alındı.
Biri Skorsky olmak üzere 3 yedek helikopter de herhangi bir olaya karşı hazır bekletildi.
Şölen boyunca Yenikapı miting alanının üzeri sivil uçuşlara kapatıldı. Uçakların güzergahları değiştirildi.
Türk Yıldızları, şölen sırasında muhteşem gösterisiyle nefesleri kesti. Gece yapılan ışık şöleni ise alandaki milyonları coşturdu.
Keskin nişancı olan 40 polis de denizaltı, fırkateyn, çevredeki binalar ve vinçlerin üzerine konuşlandırıldı.
21 ilçesindeki 26 iskeleden 146 vapur, şölene katılmak isteyen vatandaşları Yenikapı İskelesi'ne götürdü. 38 ilçeden de 5 bin 5 otobüsle vatandaşlar miting alanına taşındı.