Avrupa'ya vizesiz seyahat açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu. Bozkır, AB Komisyonu'nun "Türkiye'ye vizeler kaldırılsın" tavsiyesine ilişkin olarak, "Bu kararla yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki Haziran sonuna kadar inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. Bu kararın tecellisinde çok fedakârca çalışmalar yürütüldü. Kararın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 04 Mayıs 2016, 17:16
Avrupa’ya vizesiz seyahat açıklaması

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısında Avrupa'ya vizesiz seyahat açıklamasında bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Vize serbestisini öne almak için çok çaba sarf ettik. Bu raporda da görüldüğü üzere bu süreçte Türkiye kriterleri yerine getirmek için büyük bir mesai harcadı. Yine bakanlığımızın koordinasyonunda oluşturulan çalışma grubu mesai harcadı.Vatandaşımız vizesiz Avrupa'ya en yakın noktadadır. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

Vatandaşlarımız bunu hak ediyor, yapılan haksızlığın giderilmesi gerekiyor. Hedefimiz tam üyelik. AB'den de aynı samimiyeti bekliyoruz. Biz birbirimize sadece kriz zamanında ihtiyaç duymuyoruz. Bugünkü rapor konseyden de onaylanarak bir dönüm noktası olabilir. Türkiye olarak gelinen noktadan memnunuz. Bu adımlar halkımızın AB'ye verdiği desteği de artırıyor.

Pasaport konusundaki çalışmaları da tamamlamak üzereyiz. Bu teknik bir çalışma. Yeni çipli pasaportları da vatandaşlarımıza vermeye başlayacağız. 1 Haziran'dan itibaren yeni pasaportları vermeye başlayacağız. Pasaport konusunda talebi karşılama konusunda herhangi bir sıkıntımız olmayacak.

Pasaportlar biliyorsunuz ücret karşılığı veriliyor. Pasaportlara verilecek ücretler bellidir. Pasaport için sadece cüzdan bedeli ödenecek.

Volkan Bozkır'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Tüm kurumlarla bir araya gelerek Türkiye tarafında atılması gereken adımları değerlendireceğiz. Haziran sonuna kadarki süreçte ikili görüşmelerle de sürecin olumlu yönde ilerlemesi için gayret sarf edeceğiz.

72 beklenti bir matematik denklemi değil. Burada önemli olan beklentilerin siyasi olarak değerlendirilmesidir. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen yükümlülüğümüzü yapıyoruz. Komisyonla karşılıklı görüşeceğiz, biz 72 kriterin de tamamlandığını düşünüyoruz.