Tüm yurtta Miraç Kandili coşkusu

Hz. Muhammed'in Allah huzuruna kabul edildiği gece olan Miraç Kandili, tüm camilerde dualarla eda edildi...

Giriş Tarihi 03 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 03 Mayıs 2016, 23:06
Tüm yurtta Miraç Kandili coşkusu

İÇİNDEKİLER

Miraç Kandili nedeniyle çok sayıda vatandaş Eyüp Sultan Camii'ne akın etti. Caminin içinde yer kalmayınca, vatandaşlar avluda namaz kıldı. Cami çıkışında vatandaşlara kavurmalı pilav ve ayran ikram edildi.

Hz. Muhammed'in Allah huzuruna kabul edildiği gece olan Miraç Kandili dolayısıyla, aileleriyle birlikte şehir içinden ve şehir dışından gelen çok sayıda ziyaretçi Eyüp Sultan Camii'ne akın etti. Camiyi dolduran vatandaşlar, abdest aldıktan sonra akşam namazını kılıp dua etti.

Camiye sığmayan bazı vatandaşların namaz kılmaları için avluda ve dışarıda yerlere halı serilerek ayrı bir bölüm hazırlandı. Eyüp Belediyesi tarafından namaz sonrası vatandaşlara kavurmalı pilav ve ayran ikram edildi.

İbadetlerini yapan vatandaşlar, dualarını ettikten sonra, cami çevresindeki banklarda aileleri ile birlikte ikram edilen yiyecekleri yedi.

VATANDAŞ LOKUM VE KANDİL SİMİDİ DAĞITTI
Miraç Kandili dolayısıyla kimi vatandaşlar kandil simidi dağıtırken, kimisinin de lokum dağıttığı görüldü. Adana'dan Eyüp Sultan Camii'ne ibadet için geldiğini belirten Ebru İnanç, Bu kandil gecesi herkesin kandili mübarek olsun. Allah tüm dertlerimizin dermanını versin. Şifa isteyenlere şifa versin. Allah kimsenin gözünü kapıda bırakmasın dedi.

Bu arada, Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerin de cami avlusunda ve bahçesinde devriye gezdikleri görüldü.

YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki terör operasyonuna katılan güvenlik güçleri, namaz kılıp dua ederek, Miraç Kandili'ni idrak etti.

Operasyonlar kapsamında ilçe merkezini teröristlerden temizleyen ve arama tarama çalışmalarını sürdüren güvenlik güçleri, Miraç Kandili dolayısıyla Yeşildere Mahallesi'ndeki İhsaniye Camisi'ni doldurdu.

Akşam namazının ardından, camiye gelen çok sayıda asker ve polis, birlikte saf tutup namaz kılarak, şehit olan meslektaşları için dua etti.

Programda Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahiler okundu.



GAZİANTEP
Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'da camileri dolduran vatandaşlar namaz ve dualarla Miraç Kandili'ni idrak etti.Gaziantep'de tarihi Ulu Cami'de halkın yoğun katılım gösterdiği programda, Kur'an-ı Kerim ve mevlit okunarak ilahiler seslendirildi.Müftü Ahmet Çelik tarafından vaaz verildi. Vatandaşlar, vaazın ardından dua etti.Cemaate Şahinbey Belediyesi tarafından kandil simidi dağıtıldı.Kentteki birçok camide kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.


KAHRAMANMARAŞ
Kahramanmaraş'ta vatandaşlar Miraç Kandili dolayısıyla başta tarihi Ulu Cami ve Türkiye'nin üçüncü büyük camisi Abdulhamithan Cami'yi doldurdu. Akşam ezanından itibaren camilere gelmeye başlayan vatandaşlar, yatsı namazına kadar zamanlarını Kur'an-ı Kerim okuyup dua ederek geçirdi. Kandil dolayısıyla özel programların düzenlendiği birçok camide vatandaşlar yaşanan kuraklık nedeniyle de yağmur duası etti.


​ADIYAMAN
Adıyaman'da Miraç Kandili'nde camiler doldu taştı. Yenipınar Cami'de vatandaşlar, yatsı namazı sonrası ellerini semaya açarak dua etti. Namaz sonrası Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülüğü tarafından süt ikramında bulunuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada, 2 bin 500 kişiye bakanlığın desteği ile süt ikramında bulunduklarını söyledi.Kandil nedeniyle birçok camide özel program düzenlendi.


MALATYA
Malatyalılar Miraç Kandili dolayısıyla tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'ni doldurdu. Camiye gelenlere şeker ikram edildi. Programa Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen de katıldı.

AYDIN, İZMİR, MANİSA, UŞAK
Miraç Kandili dolayısıyla Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak'ta vatandaşlar camilere akın etti.

Camileri dolduran vatandaşlar Miraç Kandili nedeniyle, namaz kılıp, dua etti. Düzenlenen programa katılanlar, camilerde Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif dinledi.

İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, kandil gecelerinin manevi iklimin en güzel şekilde yaşanmaya başlandığı geceler olduğunu belirterek, bu gecelerde bedenen ve ruhen canlılık gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Muslu, "Bu gecede anne ve babalarımızın, dualarıyla hayatımızı güzelleştirmeliyiz. Bu kutlu günlerde Mirac-ı Nebiye hürmeten kırılan kalpleri onarmalı, yıkılan köprüleri yeniden kurmalı, unuttuklarımızı bir daha hatırlamalı ve kaybettiklerimizi unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.


BURSA ULU CAMİ
Bursa'da, tarihi Ulu Cami'yi dolduran vatandaşlar, namaz kılıp dua ederek, Miraç Kandili'ni idrak etti.

Bursa'da Miraç Kandili nedeniyle vatandaşlar camileri doldurdu.

Tarihi Ulu Cami'de kandil dolayısıyla program düzenlendi. Akşam namazının ardından, camiye gelen kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi namaz kılarak, dua etti.

Programda Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahiler okundu.


ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Hz. Nuh Nebi Camisi'ni dolduran vatandaşlar namaz kılıp dua ederek, Miraç Kandili'ni idrak etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile emniyet mensuplarınca gerçekleştirilen "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci" operasyonunun ardından, huzur ve güvenliğin sağlandığı Cizre ilçesinin Dağkapı Mahallesindeki Hz. Nuh Nebi Camisi'nde Miraç Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan, Türkçe ve Kürtçe mevlit okunan programda, Cizre Müftüsü Selahattin Yılmaz, Miraç Kandili'nin önemini anlattı.

Yapılan dua ile son bulan programın ardından, camiye gelen vatandaşlar, programdan sonra Hz. Nuh Nebi Türbesi'ni ziyaret etti.


ŞANLIURFA
"Peygamberler Şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da, vatandaşlar Miraç Kandili dolayısıyla tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camileri doldurdu.

Gün boyunca kentin kutsal mekanlarını ziyaret edenler, akşam namazının ardından Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi'ne geldi.

Gece dolayısıyla çevre illerden gelen ziyaretçiler, yerleşkede bulunan kutsal yerleri ziyaret ederek dua etti. Buradaki camilerde namaz kılan vatandaşlardan bazıları Kur'an-ı Kerim okudu.

Vatandaşlar daha sonra Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği yer olarak kabul edilen makamı da ziyaret etti.

Ziyaretçiler yatsı namazının ardından, Şanlıurfa Müftülüğü tarafından Dergah ve Eyyüp Peygamber camilerinde okutulan mevlidi dinleyip dua ettiler.

Kentteki birçok camide kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.


EDİRNE SELİMİYE CAMİİ
Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde Miraç Kandili idrak edildi.

Vatandaşlar, kandil dolayısıyla başta tarihi Selimiye, Eski, Üç Şerefeli camiler olmak üzere kentteki birçok camiyi doldurdu.

Selimiye Camisi'ndeki programda namaz kılıp dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahiler ile kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Edirne İl Müftü Yardımcısı Mehmet Altay, Miraç Kandili'nin tövbe için bir fırsat olduğunu söyledi.

Kandil programına Batı Trakya'dan da çok sayıda vatandaş katıldı. Cami içinde yer kalmayınca bazı vatandaşlar namazı cami avlusunda kıldı.

KIRKLARELİ
Kırklareli'de, Miraç Kandili dolayısıyla kentteki camilerde programlar düzenlendi.

Hızırbey Camisi'nde akşam namazını kılan vatandaşlar ellerini dua için açtı.

Hızırbey Cami İmamı Murat Cingiltaş tarafından Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahilerin okunduğu programda, İl Müftüsü İsmail Bayrak tarafından Miraç Kandili'ni konu alan vaaz verildi.

Bayrak, kandillerin önemli günler olduğunu belirterek, küslüklerin yerini kardeşliğe bırakması gerektiğini söyledi.

Miraç Kandili'nin de bir fırsat olduğunu ifade eden Bayrak, bu gecede tüm Müslümanların dua etmesi gerektiğini kaydetti.

Vaazının ardından yatsı namazını kılan vatandaşlara cami çıkışında süt dağıtıldı.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ'da, tarihi Eski Cami'yi dolduran vatandaşlar, namaz kılıp dua ederek, Miraç Kandili'ni idrak etti.

Kandil dolayısıyla Tarihi Eski Cami'de kandil programı düzenlendi. Akşam namazının ardından, camiye gelen kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi namaz kılarak, dua etti.

Programda Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahiler okundu.

Ayrıca, yatsı namazının ardından Rüstem Paşa Camisi, Orta Cami ve Eski Cami'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği tarafından vatandaşlara süt dağıtıldı.


ANTALYA
Antalya'da vatandaşlar Miraç Kandili dolayısıyla 1570 yılında inşa edilen Muratpaşa Camii'ne akın etti.
Miraç Kandili, tüm yurtta olduğu gibi Antalya'da da kutlandı. Miraç Kandilini kutlamak isteyenler, Osmanlı döneminde 1570 yılında Karaman Beyi Murat Paşa tarafından yaptırılan Muratpaşa Cami'sine akın etti. Kandil gecesi vesilesi ile dolan camide vatandaşlar yatsı namazı kılıp dua etti. Cami bahçesinde kandil nedeniyle ikram edilen kandil simidi ve irmik helvasından almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

TÜRKER VE TÜREL KANDİL GECESİNİ KUTLADI
Diğer taraftan camide Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından süt ikram edildi. Süt almak isteyen çocuklar ve aileler uzun kuyruklar oluşturdu. Öte yandan Antalya Valisi Muammer Türker ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de camiye gelerek vatandaşların kandilini kutladı. Kandil programı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.


ERZURUM, AĞRI, ERZİNCAN

Miraç Kandili dolayısıyla Erzurum, Ağrı ve Erzincan'da camiler doldu.

Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna çıktığı gece olarak kabul edilen Miraç Kandili dolayısıyla Erzurum'da Ulu Cami, Üniversite Cami, Muratpaşa Camisi ve Narmanlı Camisi'ndeki yoğunluk nedeniyle bazı vatandaşlar, avlu ve kaldırımda namaz kıldı.

Üniversite Camisi'nde vaaz veren İl Müftü Vekili Celal Büyük, "Miraç, yüce Allah'ın birtakım hadiseleri kendisine göstermek için peygamberimiz Hazreti Muhammed'i katına çıkardığı mübarek gecedir. Bu kutsal yolculuğun sonunda Peygamber Efendimiz namaz gibi önemli bir hediye ile ümmetine geri dönmüştür. İçerisinde bulunduğumuz bu kutlu zaman diliminin yükselmemize ve yücelmemize vesile olmasını Cenabıhak'tan niyaz ediyorum."

Kandil programı sonrası cemaate tatlı ve kandil simidi ikram edildi.

Ağrı'da Kandil nedeniyle camiler dolarken Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli polisler tarafından kandil simidi dağıtıldı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ağrı İli Süt Üreticileri Birliği ise cemaate süt ikram etti.