Bebekler dahidir

Japon ‘gelecek bilimcisi’ Prof. Dr. Michio Kaku, her bebeğin bilim adamı olarak doğduğunu belirtip ekledi: Onlara ilham verin, rol modellerini bulmasını sağlayın. Çocuklarınızla emir kipiyle konuşmayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2016 Güncelleme 06 Nisan 2016, 01:51
Bebekler dahidir

İÇİNDEKİLER

ÜNLÜ Japon Fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku, IV. Uluslararası Eğitim Forumu kapsamında Türkiye'ye geldi. Dünyadaki eğitim sisteminin çöktüğünü belirten Kaku, özellikle çocukların eğitimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu:

ZEKA geleceği görebilmektir. Gelişen teknolojiyle birlikte 'duygular' SMS olarak gönderilecek, dersler öğrencilerin odasının duvarına yansıyacak. Gelecekte hala var olacak meslekler ise; çöpçülük, bahçıvanlık, polislik ve inşaat işçiliği.

EĞİTİM sistemi 1950'li yıllarda nasıl yaşayabileceğimizi çok iyi öğretiyor ama gelecekteki değişimlere nasıl ayak uyduracağımıza ilişkin bilgi vermiyor. 10-16 yaş arasındaki çocuklara ilham vermek çok önemli. Onlara rol model bulmalıyız. Çocukların bilimsel merakını öldüren bir eğitim sistemi var. Tam tersine onları heyecanlandırmalıyız.

ASLINDA her bebek bilim adamı olarak doğar. Çocukların geleceği 10 yaşında başlıyor. Bu yaşta anne babanın dışında başka hayatları keşfediyor, merak başlıyor. Ama süreç 16 yaşında duruyor, bilimsel merak bitiyor. Birinci neden akran baskısı "İnek mi olacaksın?

NEDEN futbol yıldızı ya da pop star olmuyorsun?" diyebiliyorlar. İkinci neden ezbere dayalı eğitimde bilimin sıkıcı gelmesi. 10-16 yaş arasında çocuklara ilham vermek, rol model bulmak, bilimsel merakını öldürmemek ve heyecanlandırmak gerekiyor ki bu ilgi tüm yaşamı boyunca sürsün.

İNTERNETTEN çocukları mahrum bırakırsanız sosyal olarak başarısız olurlar. Tadında bir internet çok önemli. Hem eski yöntemle yani diğer çocuklarla birlikte olup, kıskançlık, paylaşım, kavga gibi insani duyguları sosyalleşerek yaşamalı. Hem de sosyal medyayı öğrenmeli.

GELECEKTE üniversite diploması çok daha önemli olacak. Diploması olmayanların maaşı için tavan olacak ve bunu asla aşamayacaklar. Varlık ve refah teknolojiden ve bilimden geleceği için zeka öne çıkacak.

ÇOCUKLARA emir kipiyle konuşmanın zararları, ilerleyen yaşlarda çıkar. Onları sakın başkalarıyla kıyaslamayın. Çünkü onların zekası, 50 yıl önceki çocukların zekalarından çok daha ileride. Onlarla arkadaş olmayı da öğrenmelisiniz.