'Esnek çalışma' tasarısı TBMM'de

Esnek çalışma modellerine ilişkin düzenlemeyi de içeren İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Giriş Tarihi 08 Şubat 2016, 00:00 Güncelleme 08 Şubat 2016, 12:58
’Esnek çalışma’ tasarısı TBMM’de

İÇİNDEKİLER

Esnek çalışma modellerine ilişkin düzenlemeyi de içeren İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Gelişmiş ülkelerde uygulanan esnek çalışma modeli, Türkiye'ye de geliyor. Meclis'e sunulan tasarının yasalaşması bekleniyor.

'Güvenceli Esneklik' adı verilen sisteme göre ev hanımları, master ve doktora öğrencileri ile engelliler, geçici iş ilişkisi kurarak sosyal güvenliğe kavuşacak.

İşveren izinli ve raporlu elemanlarının yerini doldurabilecek. Asıl işçi ise işten atılamayacak. Böylece istihdam imkânı bulamayan 15-25 yaş arası gençler ve 55 yaş üstü vatandaşlarla ev hanımları, engelliler gibi dezavantajlı gruplar iş hayatına katılacak.

Sistem evden ve tele çalışmadan oluşan 'uzaktan çalışma' ve 'geçici iş ilişkisi' adı verilen iki ana başlıktan oluşuyor. Uzaktan çalışmanın zaten fiili bir durum olduğunu anlatan Bakan Soylu, "Bunu bir sisteme oturtacağız ve herkesin sosyal güvenceden yararlanmasını sağlayacağız. Geçici iş ilişkisi ise doğum izni, askerlik, rapor gibi durumlarda bir süre işinden ayrı kalanlar için getirilecek" demişti.
ESNEK ÇALIŞMA NEDİR?
Esnek çalışma modelleri ülkeden ülkeye değişiyor. Günlük esnek çalışma, 8 saatlik süreye uymak koşuluyla başlangıç-bitiş saatleri arasında çalışanların taleplerine göre düzenleniyor. Örneğin, 08.00'de başlayıp 17.00'de bitebileceği gibi, 05.00-15.00 arasında çalışmak da olası. Haftalık esnek çalışmada, çalışanlar haftalık 40 saatlik çalışma süresini diledikleri gibi yayarak tamamlıyor. Aylık esnek çalışma saatleri de, 160 saat olan süreye uymak koşuluyla, istenildiği şekilde düzenlenebiliyor.