Donduran ceza

Volkan ve Okan, 2008 yılında arkadaşlarının dondurma, çekirdek ve 7 lira 25 kuruşunu zorla almakla suçlandı. Ancak kimse şikayetçi olmadı. Buna rağmen ikili, 13.5'ar yıl hapse çarptırıldı. Karar Yargıtay'da onaylandı. Şu an üniversiteye giden arkadaşlar, tutuklandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2016 Güncelleme 08 Şubat 2016, 00:00
Donduran ceza

İÇİNDEKİLER

İstanbul Eyüp'te 2008 yılında yaşanan olay, iki gencin hayatını kararttı. Söz konusu tarihte polise 7-8 kişilik bir grubun, çocuklardan zorla para aldıkları ihbarı yapıldı. İddiaya göre iki arkadaş, zorla arkadaşlarının dondurma, çekirdek ve 7 lira 25 kuruşunu almıştı. Bunun üzerine polis, o dönem ilköğretim okulu öğrencisi olan 14 yaşındaki Volkan Kutlu ile 15 yaşındaki Okan Çiftçi'yi bir internet kafede gözaltına alıp sorguladı. İki çocuk hakkında Bakırköy 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Çocuklar, 18 yaşından küçük oldukları için yasa gereği "sanık" olarak değil de "suça sürüklenen çocuk" olarak hakim karşısına çıktı. Davada, 6 çocuk da mağdur ve müşteki olarak yer aldı. Ancak mağdur çocukların hiçbiri Kutlu ve Çiftçi'den şikayetçi olmadı.

8 YIL CEZAEVİNDE KALACAKLAR
Buna rağmen mahkeme Kutlu ve Çiftçi'yi 6 kişiden toplam 7 lira 25 kuruş ile dondurma ve çekirdek aldığı iddiasıyla 13.5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay 6. Ceza Dairesi de 3 Aralık 2015'te kararı onayladı. İki arkadaş tutuklandı. Şu an 22 yaşında olan ve Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü 2'nci sınıfta okuyan Volkan Kutlu, Edirne'de kaldığı apart daireden alınarak Kırklareli Cezaevi'ne konuldu. Üniversite kaydını donduran Kutlu, "Adil yargılanma hakkım ihlal edildi. Üniversite öğrencisiyim, sicilim temiz. Okuluma devam etmek istiyorum" dedi. Cezaya tepki gösteren Volkan Kutlu'nun annesi Havva Sağlam da eşinden ayrı olduğunu ve hasta bakıcılığı ile oğlunu okutmaya çalıştığını belirtti. "Evladımın cezaevine konulduğu gün sınavı vardı. Akşam çalıştığı ders notları ile eşyalarını alıp İstanbul'a döndüm. Hocaları da 'Kendi halinde, efendi bir çocuktu' diyerek cezaevine konulmasına şaşırdı. Oğlumu kurtarın" dedi. Öte yandan kararda ceza ertelemesi yapılmadı. Bu nedenle 18 yaşını dolduran iki arkadaşın cezanın 3'te 2'sini yatacağı açıklandı. Cezanın dolmasına son 1 yıl kala şartlı tahliye olabilecekleri göz önüne alınırsa Kutlu ve Çiftçi, 8 yıldan önce cezaevinden çıkamayacak.

Fatih ULAŞ