Rusya Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüşerek Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin bilgi verdiğini açıkladı.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 25 Kasım 2015, 14:35
Rusya Dışişleri’nden açıklama

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Bilgiç konuya ilişkin soruya cevabında, Çavuşoğlu'nun Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Tanju Bilgiç, şunları kaydetti:

"Sayın Bakan, görüşmede Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen Rusya Federasyonu savaş uçağı hadisesine ilişkin Rus muhatabına bilgi vermiştir. Görüşmede, konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde biraraya gelmesi de kararlaştırılmıştır."

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

"TÜRKİYE İLE SAVAŞACAK DEĞİLİZ"
Lavrov bu görüşmede tansiyonu düşüren açıklamalarda bulundu, "Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz ancak ilişkilerimizi ciddi olarak düşüneceğiz" dedi.

Lavrov şunları söyledi:

Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz. Uçağın düşürülmesi olayının uçuşa yasak bölge planını kabul ettirmek için kullanılmayacağını umuyorum. Türkiye'ye karşı savaşacak değiliz ama ilişkilerimizi ciddi şekilde gözden geçireceğiz. Rusya'nın herhangi bir Türk yetkiliyi misafir etmek gibi bir planı yok.