Yasakçı zihniyet

RTÜK-YSK'nın aHaber'e verdiği 8 ayrı yayın durdurma cezasının gerekçeleri, pes dedirtti: DAVET ettiğin konuk, anket sonuçlarını açıkladı. MHP'yi övdün, AK Parti'ye daha fazla yer ayırdın!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2015 Güncelleme 18 Kasım 2015, 01:22
Yasakçı zihniyet

İÇİNDEKİLER

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) A Haber'e seçim dönemine yönelik yayınlar için kestiği cezalar "pes artık" dedirten cinsten. A Haber'in 8 ayrı programı için "yayın durdurma" ve "uyarı" cezası kararı verilirken komik bahaneler uyduruldu. Programa katılan bir konuğun seçim anketlerini açıklarken anketin kim tarafından, kaç kişiye yönelik yapıldığını söylememesi, MHP ve HDP ile ilgili 'olumlu' yayın yapılması, CHP'nin eleştirilip AK Parti'ye ağırlıklı olarak yer verilmesi bile 'cezaya neden' olarak gösterildi. RTÜK ve YSK'nın yasakçı, tek tip yayın anlayışı ile kestiği cezaların faturasını yine A Haber ödedi. RTÜK, AHaber'de 2 - 8 Ekim tarihleri arasında yayımlanan "Ajans Yeni Gün", "Ajans Güniçi", "Ajans Bugün", "Ajans", "Akşam Ajansı", "Ajans Hafta Sonu", "A Haber 19-20-21" ve "Memleket Meselesi" programlarına ceza yağdırıldı.

HER ŞEY SUÇ!
YSK'nın tamamen özel sermaye ile yönetilen TV kanallarına dayattığı cezalar, zaten özü itibariyle yoruma dayalı olan tartışma programlarına kadar uzandı. TRT Kanununda yer alan kurallarla kanalları tek tip bir yapının içerisine hapsetmeye çalışan YSK, A Haber'in dört ayrı programı için MHP ve HDP'ye yönelik olumlu nitelikte yayın yapılması, CHP'nin eleştirilmesi, genel olarak da AK Partiye ağırlıklı olarak yer verilmesi gerekçesiyle birer ve ikişer defa yayın durdurma cezaları verdi. Programlarda konuk olarak sadece bir partiye mensup kişilerin yer alması da uyarı ve bir kez yayın durdurma cezalarının gerekçesi oldu. RTÜK raporu ile YSK tarafından ceza verilen bir başka konu da "anket yayımlamak" oldu. A Haber'in 6 Ekim tarihinde gerçekleştirilen "Memleket Meselesi" programına katılan konuk tarafından seçim anketi açıklanması ve anket sonuçlarını paylaşırken detaylı bilgi vermemesi nedeniyle programa iki kez yayın durdurma cezası verildi.