Türk'üm Aziz'im

Mardinli Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülü kazanan ilk Türk bilim adamı olarak tarihe geçti. Dünya ise Sancar'ın Türk olmasını bir türlü hazmedemedi! İngiliz BBC, "Arap mısınız?" diye art niyetli bir soru yöneltti. Sancar ise tokat gibi bir cevap verdi: Türk'üm o kadar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2015 Güncelleme 09 Ekim 2015, 09:06
Türk’üm Aziz’im

İÇİNDEKİLER

Türkiye, son günlerin en güzel haberini aldı. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk'un ardından yine bir Türk, Nobel'e adını yazdırdı. Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Aziz Sancar, "2015 Nobel Kimya Ödülü"nü kazandı. Sancar, "Ülkeme minnettarım" diyerek hepimizi gururlandırdı.

ETNİK KÖKEN SORUSUNU AYIPLADI
Prof. Dr. Sancar'ın uluslararası başarılar sığdırdığı hayatı ise Mardin'in Savur ilçesinde başladı. 8 çocuklu, okuma yazma bilmeyen bir anne babanın oğlu olarak dünyaya gelen Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra soluğu ABD'de aldı. Kanser tedavisinde çığır açacak DNA onarımını içeren çalışmasıyla Nobel'e hak kazanan ilk Türk bilim adamı olarak hafızalara kazındı. Ancak dünyayı kıskandıran Sancar'ın Türk olması, her defasında Türkiye karşıtı haberler yapan İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin keyfini kaçırdı! Sancar'a telefonla ulaşan BBC'nin art niyetli soruları, Türk bilim adamını şaşırttı. BBC muhabiri Sancar'a ilk olarak "Arap mısınız, kısmen mi Türk'sünüz?" diye sorarak büyük bir saygısızlık yaptı. Prof. Dr. Sancar'ın cevabı ise Türk'ün başarısını hazmedemeyen Avrupa'ya ve dünyaya ders niteliği taşıdı. Etnik köken sorusuna tepki gösteren Prof. Dr. Sancar, BBC'nin çirkin sorusunu, "Arapça konuşmuyorum. Kürtçe konuşmuyorum. Ben Türküm o kadar" diye yanıtladı. Kendisine dünyanın birçok medya kuruluşundan ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Sancar, "BBC'den telefon geldi. Bana 'Arap mısınız, kısmen mi Türk'sünüz' diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC'ye de söyledim size de öyle söylüyorum. Ben Türküm, o kadar. Mardin'de doğmuşsam, Cizre'de de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türk'üm" ifadesini kullandı.

MAAŞINI HASTALARA DAĞITIRDI
Mardinli Prof. Dr. Sancar'ın Nobel başarısı, İzmir'de yaşayan emekli Tuğgenenal ağabeyi Kenan Sancar'a da (83) sevinç yaşattı. Kenan Sancar, kardeşinin bir ay önce "Yakında bir bomba patlatabiliriz" dediğini aktardı. Ağabey Sancar, kardeşini şu sözlerle anlattı: "Savur'un köyünde 2 yıl doktorluk yaptı. Maaşını hasta çocuklara dağıtırdı. 2 yıl Savur'da kaldıktan sonra TÜBİTAK'ın bursuyla ABD'ye gitti. ABD vatandaşı olması istendi. Ama, o dönem bu teklifi reddetti."

KIZ ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERİN
Prof. Dr. Sancar, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devlet büyüklerinin kendisini arayıp, tebrik ettiğini söyledi. Bilimsel çalışmalarında ulaştığı başarıya, Türkiye'de gördüğü eğitimin çok büyük katkısı olduğuna dikkat çekti. Kendisinin de Mardinli olduğunu belirterek özellikle Doğu'da yaşayan gençlere "Çok okuyun" çağrısı yaptı ve ekledi: "Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizden kız çocuklarını okula göndermelerini rica ediyorum."

Nobel ödülü kazanan Mardinli Prof. Dr. Aziz Sancar, "Annem ve babam okuma, yazma bilmezdi. Ancak bizi okutmak için ellerinden geleni yaptılar" dedi. Prof. Sancar, tıp dalında ödül beklerken kimya ödülünü kazandığını öğrenince çok şaşırdığını da sözlerine ekledi.

Sancar gibi Kuzey Carolina Üniversitesi'nde Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde öğretim üyesi olan eşi Gwen Sancar, "Haberi önceki sabah telefonda aldık. 'Bu gerçek mi?' diye düşündük. İnanmak oldukça güçtü" dedi.

Prof. Dr. Sancar, Kuzey Carolina Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarda öğrencileriyle bir araya geldi. Tebrikleri kabul etti.