Medya Derneği'nden Doğan Grubu'na sert tepki

Medya Derneği, Doğan Grubu'na "fikir ve ifade özgürlüğüne saygılı davranma" çağrısında bulundu.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 09 Ekim 2015, 18:48
Medya Derneği’nden Doğan Grubu’na sert tepki

İÇİNDEKİLER

Derneğin yazılı açıklamasında, Aydın Doğan ve Doğan Medya Grubu'nun, kendileri hakkında eleştirel haberler yapan, yazılar yazan gazetecileri sindirmek için sistemli bir yıldırma politikası benimsediği ve bu çerçevede birçok gazeteciyi hapis ya da tazminat istemiyle mahkemeye verdiği ifade edildi.

Anlaşmazlık durumlarında başvurulacak mercinin yargı olduğu ve bu konuda da yargı kararını beklemek gerektiği belirtilen açıklamada, "Fakat her fırsatta eleştiriye tahammülsüzlükten yakınan, kendisini medya özgürlüklerinin yılmaz savunucusu olarak lanse eden Aydın Doğan'ın ve grubunun bu tavırları tam bir tutarsızlık ve iki yüzlülük örneğidir" denildi.

TÜRK MEDYA TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEK

İfade özgürlüğüne değinilen açıklamada, "Doğan Grubu fikir ve ifade özgürlüğüne saygılı davranmalıdır. Hakkında açılan bütün soruşturma ve davaları, medya kuruluşları ile alakalı olsun ya da olmasın, medya özgürlüğü kapsamında değerlendirerek itibarsızlaştırmaya çalışan Doğan ve medya grubu, kendisini eleştirenlere açtığı davalar sayesinde haklar ve özgürlükler konusunda samimi olmadığını bir kez daha ispatlamıştır. Sosyal medya mesajları için tazminat, haber ve köşe yazıları için hapis cezası isteyen bir anlayış, herhalde Türk medya tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Öyle anlaşılıyor ki Aydın Doğan ve medya grubu, gazetecileri davalar yoluyla tehdit etmek, korkutmak ve işlerini yapmaktan alıkoymak istemektedir. Bu tavır ve anlayış medya özgürlüklerine vurulmaya çalışılan bir darbedir ve belli ki ifade özgürlüklerini hiçe saymayı, kullandırmamayı ve açıkça ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNİ BU HAKSIZLIĞA KARŞI ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Açılan davaların sadece tekzip ve tazminat talebine yönelik olmayıp, "gazetecilerin hapsedilmesinin istenmesinin, tehdidin ve tahammülsüzlüğün ulaştığı boyutları gösterdiği" savunulan açıklamada, "Medya Derneği olarak Aydın Doğan'ı, medya grubunu ve bu haksızlığa alet olan ya da ses çıkarmayan çalışanlarını kınıyor; gazeteci birliklerine, meslek odalarına, basın konseylerine 'mesleki dayanışma' ve 'dava açılan meslektaşlarına sahip çıkma' görevlerini hatırlatıyoruz. Türkiye'deki basın özgürlüğü konusuyla yakından ilgilendiklerini her fırsatta gösteren yabancı misyon şeflerini, yabancı gazetecileri, uluslararası basın meslek örgütlerini bu haksızlığa karşı çıkmaya çağırıyoruz" denildi.