Uyarıyorus!

Suriye'de sivilleri vuran Rus uçakları bu kez de Türk jetlerini taciz etti. MIG 29'ların sınır ihlali yapıp, F-16'larımıza radar kilitlemesi üzerine "Bir kez daha olursa angajman uygulanır" mesajı verildi. Rus tarafı ise navigasyon hatası yaptıklarını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2015 Güncelleme 06 Ekim 2015, 09:07
Uyarıyorus!

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın 30 Eylül'de başlattığı Suriye operasyonunun yankıları sürerken, Rus jetinin Türk hava sahasını Cumartesi günü iki dakika süreyle ihlal etmesi iki başkent arasında gerilime neden oldu. 3 Ekim saat 12.08'de yaşanan olayın Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde gerçekleştiği ve bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16'nın önlemede bulunması üzerine Rus uçağının Türk hava sahasını Suriye'ye geçerek terk ettiği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün tarafından Bakanlığa çağırılarak 'kuvvetle protesto' edildiğini duyurdu.

KUVVETLE PROTESTO EDİLDİ
Açıklamada, "Söz konusu ihlal, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu'nun sorumlu olacağı bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi. Rus tarafı ise hava sahası ihlali için gerekçeyi "navigasyon (yön bulma) hatası" olarak açıkladı. Hava ihlaline ilişkin açıklama Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği'ne de iletildi. Ankara ise, Rusya'ya söz konusu ihlalin tekrar etmemesi uyarısında bulundu.

5 DAKİKA 40 SANİYE
Genelkurmay Başkanlığı, dün de benzeri bir olayın yaşandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "10 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Bu görev esnasında, iki adet F-16 uçağımız, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından toplam beş dakika 40 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmiştir." Öte yandan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu konuya ilişkin yoğun telefon diplomasisi yürüttü. Sinirlioğlu'nun Rus muadili Sergey Lavrov ile olay günü görüştüğü ve ABD, İngiltere, Fransa, İtalya'daki mevkidaşlarıyla da durumu değerlendirdiği öğrenildi.

ABD: HATA OLDUĞUNA İNANMIYORUZ
ABD Savunma Bakanlığı'ndan Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlaliyle ilgili açıklama geldi. Açıklamada, "Rus havası ihlalinin sehven yaşandığına inanmıyoruz" denildi. Olaydan "derin endişe" duyulduğunun belirtildiği açıklamada, "Rusya'yı güvenli ve sorumlu bir şekilde hareket etmeye çağırıyoruz. İhlal konusunda derin endişe duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

5 KM KURALI VAR
Ankara, Suriye'ye yönelik angajman kurallarını en son 22 Haziran 2012'de TSK'ya ait RF-4E Phantom keşif uçağının Suriye tarafından ihtarsız olarak düşürülmesinin ardından değiştirmiş ve her türlü tacize misli ile kara, deniz ve havadan karşılık verileceğini açıklamıştı. Türkiye, bu çerçevede Suriye'den Türkiye sınırına 5 kilometreden daha fazla yaklaşan tüm silahlı unsurları tehdit olarak algılıyor.

PAPAZLAR GÖREVDE
Rus uçakları Suriye'de hedef ayrımı yapmadan hem DAEŞ'i hem de sivilleri vururken, bölgeye uçak, asker ve mühimmatın yanı sıra din adamlarının da gittiği ortaya çıktı. Rus görevlilerin paylaştığı fotoğraflarda Suriye'ye giden ekipte bulunan Ortodoks papazların, bombardımana katılan Rus uçaklarını kutsal suyla kutsadığı görüldü.

İNGİLİZ ELÇİ ÇOK KIZDI
Rus uçaklarının taviziyle ilgili olarak İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da Twitter'dan tepki gösterdi. Moore "Rusya'nın Türk hava sahasını istilası umursamazlıktır ve endişe vericidir. Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri Türkiye ile
omuz omuzadır" dedi.

NATO DA RAHATSIZ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyledi ve NATO üyesi ülkeleri durumu görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı. Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'yla görüşen Stoltenberg "Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliği ya da istikrarına katkıda bulunmuyor" dedi. Bu çağrı, NATO'nun son 3 ay içinde ikinci kez Türkiye gündemiyle toplanmasını gündeme getirdi.

UÇAN KUŞ OLSA VURURUZ
Başbakan
Ahmet Davutoğlu, Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi ile ilgili olarak konuştu. Davutoğlu "Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Bir daha bunun tekerrür edilmemesi söylendi. Bu sabah Rusya da aradı sehven olduğunu söylediler, tekrar etmeyeceğini ilettiler. TSK tam olarak talimatlandırılmıştır. Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun" dedi.

F-16 SAVAŞAN ŞAHİN
Uzunluk:
15.03 m
Kanat genişliği: 9.45 m
Azami hız: 2.175 km/s
Tırmanma hızı: 254 m/sn
Menzil: 1.000 km
Kanat hücum açışı: 40 derece Top: 1 x 20 mm Vulcan top (512 mermi)
Füze: 6 x AIM-9 Sidewinder, 6 x Python-4, 4 x IRIS-T
Kara Taarruz füzesi: 6 x AGM-65 Maverick, 4 x AGM-88 HARM, 2 x AGM-142 Have Nap, SOM (Roketsan)
Gemi Taarruz Füzeleri: 2 x AGM-119A Penguin, 2 x AGM-84 Harpoon
Bombalar: GBU-24 Paveway III Lazer güdümlü bombalar, Mk-20 Rockeye demet bombaları
Fiyatı: 26.9 milyon dolar

MIG 29 FULCRUM
Uzunluk:
17.37 m
Kanat açıklığı: 11.4 m
Azami hız: 2,400 km/s
Menzil: 1,430 km
Tırmanma hızı:
330 m/s
Kanat hücum açısı: 37 derece
Top: 1 x 30 mm GSh-30-1 top
Füze: 6 x AA-8 Aphid, 6 x AA-10 Alamo", 6 x AA-11 Archer
Kara taarruz füzesi: 6 x AGM
Gemi taarruz füzesi: 2 x AS-12, 2 x AS-14
Fiyatı: 29 milyon dolar