Son NEFES

Tracey Lynn Brown, Özbekistan Taşkent'ten, İstanbul'a geldi. Chicago'ya gitmek isteyen siyahi kadın, havalimanında tartıştığı polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istendi. Ancak, polislerin sırtına uzun süre baskı uygulaması sonucu genç kadın öldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2015 Güncelleme 05 Eylül 2015, 00:00
Son NEFES

İÇİNDEKİLER

İstanbul Atatürk Havaliman'ında ABD vatandaşı siyahi Tracey Lynn Brown (48), tartıştığı polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istendi. Kadın, sırtına polislerin uzun süre dizleriyle baskı uygulaması sonucu nefessiz kalarak yaşamını yitirdi.
Şok etkisi yaratan olay, 4 Nisan 2013'te yaşandı. İddiaya göre, Özbekistan Taşkent'ten İstanbul aktarmalı THY uçağıyla Chicago'ya gitmek isteyen Brown, saat 21.48'de Pasaport Kontrol Büro Amirliği'ne ait kısım odasına girdi. Polislerle bir süre tartışan kadın, zorla dışarı çıkarıldı.
Yaklaşık 6 saat sonra koşarak aynı odanın pencere kısmına dalan kadın, evrakları dağıttı.

17 DAKİKA DİRENDİ
Polislerin iddiasına göre, elinde makas olan kadın, polis memurunu sol elinden yaraladı. Bileklerine kelepçe takılan siyahi kadın, önizleme ve sevk odasına götürüldü.
Sandalyeye kelepçelendi. Ancak kadının sandalyeden kurtulması üzerine polisler, bu kez de kadını yüzükoyun yere yatırdı. Arkadan kelepçeledi. Polis, 17 dakika boyunca kadının sırtına ve bacaklarına dizleri ile baskı uyguladı. Olay yerine çağrılan doktor, kadına sakinleştirici iğne yaptı. Ancak, kadının nabzının atmadığını fark edildi. Tekrar çağrılan doktor, kalbi duran kadına 7 dakika kalp masajı yaptı. Kalbi yeniden çalıştırılan kadın hastaneye kaldırıldı. 10 gün yoğun bakımda kaldı. Fakat, 18 Nisan 2013'te öldü.

'HIRSIZLIK YAPIYORDU'
Soruşturma kapsamında, kadının ölüm nedeni göğüs ve boyun bölgesine baskı uygulanması olarak belirlendi. Açılan davada, 12 polis memurunun "Ölüme neden olma" suçundan 16 yıla kadar, doktor Mesut Ö.'nün ise 6 yıla kadar hapsi istendi. Sanık polisler ise ABD'li kadının "Kızım nerede" diye sorduğunu ve bunun üzerine saldırdığını söyleyerek beraatlerini talep etti. Polis memurlarından Nihat Y, kadının "Uğur" adlı meslektaşının kolunu ısırdığını, güçlü ve çevik olduğunu, ayrıca, serbest satış alanında hırsızlık ve taşkınlık yaptığını iddia etti.

Osman ASİLTÜRK