Beyaz kabus!

Bursa'da bir köy, beyaz toz bulutu yüzünden kanser oldu. Son 10 yıl içinde 50 kişi öldü. Vatandaşlar "Bizi kurtarın" çağrısında bulundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2015 Güncelleme 29 Temmuz 2015, 01:07
Beyaz kabus!

İÇİNDEKİLER

Bursa Mustafakemalpaşa İlçesi'nin 200 nüfuslu Güvem Mahallesi, kanser kabusu yaşıyor. Muhtar Necdet Ak, köyde ağaçların, bitkilerin beyaz bir tozla kaplı olduğunu belirterek "Mahallemizde son 10 yılda 50'den fazla insanımızı kanserden kaybettik. Bunların büyük bölümünde akciğer ve akciğer zarı kanseri rahatsızlığı vardı. Bu durum raporlarla da teyit edildi" dedi. Ak, kanser vakalarının, asbest olduğunu tahmin ettikleri beyaz bir tozdan kaynaklandığını savundu. Son olarak iki gün önce yine kanserden kaybettikleri bir mahalle sakininin cenazesini defnettiklerini bildiren Ak, şöyle devam etti:

MERMER OCAKLARI VAR
"Köyümüzde mermer ocaklarının yoğun çalışmaları ve yolumuzun asfalt olmaması nedeniyle toza boğuluyoruz. Nefes almakta zorlanıyoruz. Kahveden ve camiden çıkanlar çok etkileniyor. Yerdeki asbestin havaya karışarak insanlara tesir ettiğini düşünüyoruz. Mahallemizdeki kanser vakaları, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de dikkatini çekti. Uludağ Üniversitesi'nden bir ekip gelerek, evlerden numune aldı. Ancak sonuçla ilgili bize bilgi verilmedi. Konunun iyice araştırılmasını istiyoruz." Mahalle sakinlerinden Ramazan Şen de birkaç gün önce 37 yaşındaki eşini kanser nedeniyle kaybettiğini anlattı. İlgili kurumların konuyu ele almasını isteyen Şen, "Kiminin babası, kiminin annesi, benim ise 37 yaşındaki eşim gitti. Artık belediye ve bakanlıktan bu konu için gereğini yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.