Ballı talep

Anzer balına talep patladı. Bağışıklık sistemini düzenleyen, kalp damar hastalıklarını tedavi eden, bal için Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Suudi Arabistan ve İsrail sıraya girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2015 Güncelleme 28 Temmuz 2015, 01:24
Ballı talep

İÇİNDEKİLER

Her bir kaşığı ayrı bir şifa... Kralların ilk tercihleri arasında... Rize İkizdere'de 2 bin 300 rakımlı Ballıköy Köyü'nde sağım dönemi yaklaşan Anzer balı için 7 ülkeden sipariş geldi. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, Anzer yaylasındaki devam eden bal üretim sezonunun sona yaklaştığını belirterek, kısa bir süre sonra bal sağımının başlayacağını söyledi. Civelek, "Yaylada 200 üretici yaklaşık bin kovanda üretim yapıyor. Hava koşullarının iyi seyretmesi halinde balda iyi bir rekolte bekliyoruz. Bu yıl yine çok sayıda sipariş aldık. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Suudi Arabistan ve İsrail'den siraya girdi. Şipariş verenlerin arasında hatırı sayılar kişiler de var. Bunlar arasında kraliyet ailesinin mensupları da bulunuyor. Geçen yıl da talepleri karşılayamamıştık, bu yıl da. Az miktarda ancak daha çok kişiye bal ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

KİLO 850 LİRA

Anzer balının kilogram satış fiyatının 850 lira olduğunu ifade eden Civelek, "Geçen yıl 500 kilo civarında bal elde edildi. Üretim maliyetlerinin yüksek oluşu ve ürünün azlığı fiyatların ona göre ayarlanmasına neden oluyor. 400 gramlık polenler 430, 200 gramlıklar 230 ve 100 gramlıklar ise 120 TL'den satılacak" ifadelerini kullandı.

NEREDE ÜRETİLİYOR
İkizdere'nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası'ndaki Ballıköy Köyü'nde yaklaşık bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 300 ila 500 kilo arasında bal elde ediliyor. Anzer yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor.

VÜCUDA FAYDALARI
Yapılan klinik araştırmalarına göre Anzer balı, her derde deva:
* Ağrı ve sancıların giderir.
*
Ağız yaralarını iyileştirir.
* Akciğer hastalıklarını iyi gelir.
* Bağışıklık sistemini düzenler.
*
Bademcik iltihabını yok eder.
* Büyüme ve gelişmeyi son derece etkiler.
*
Beyin hastalıklarının iyileştirir.
* Cinsel gücü artırır.
* Damar sertliğini, tıkanıklığını yok eder.
*
Düşünme yeteneğini artırır. Kanser hastalıklarında tedavi edicidir.