Çin'e isyan var

Çin'in Doğu Turkistan'da oruç tutulmasını ve cemaatle namaz kılınmasını yasaklamasının ardından çıkan olaylarda 18 Uygur Türkü'nü öldürmesi Türkiye'nin her tarafında protesto ediliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2015 Güncelleme 06 Temmuz 2015, 00:51
Çin’e isyan var

İÇİNDEKİLER

Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşanan insanlık dramı Türkiye'nin her yerinde protesto ediliyor. Ramazan ayının başında çoğunluğunu müslüman Uygur Türkleri'nin yaşadığı Çin tarafından Şincan eyaleti olarak gösterilen Doğu Türkistan'da öğrencilerin ve kamu görevlilerinin oruç tutmaları ve cemaat olarak namaz kılmaları yasaklandı. Çin'in bu insanlık dışı uygulamalarına karşı çıkan 18 Uygur Türkü'nün Çin polisleri tarafından işkence edilerek öldürüldüğü haberleri geldi. 5 Temmuz 2009 yılında yaşanan yüzlerce Uygur Türkü'nün öldürüldüğü ve binlercesinin yaralandığı ve kayıp olanların hala bulunamadığı olayların yıldönümü yaklaşması sebebiyle de Çin'in bölgede gövenlik tedbirlerini artırdığı ve şiddete başvurduğu öğrenildi. Uygur Türkleri'nin camilere gitmelerini istemeyen Çinli yöneticiler cemaat halinde namaz kılmayı da yasakladı. Komünist yönetimin baskıcı uygulamaları bütün dünyada tepki topladı. Çin'e en büyük tepki ise Japonlardan geldi. Uygulamalırı insan haklarına aykırı bulan Japon halkı gösterilerle Çin'i protesto etti. Türkiye'de de başta Türk Kamu-Sen olmak üzere birçok sevil toplum kuruluşu ve gençlik dernekleri Çin'in uygulamalarını kınayarak Doğu Türkistan için özgürlük yürüyüşleri düzenledi.

ÇİNLİ DEĞİL KORELİ
Önceki gün İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yine Çin'i protesto gösterilerine sahne oldu. Bu sırada bir gurup protestocu Çinli olduklarını sandıkları bir turist kafilesine doğru hareketlenince arbede çıktı. Bu sırada turizm görevlisi gençler ve çevik kuvvet ekipleri turistleri Topkapı Saray'nın bahçesine aldı. Bu sırada kadın turistlerin de Çinli değil Güney Koreli olduklarını söyledikleri iddia edildi. Öte yandan Çinli yetkililer vatandaşlarının Türkiye'deki protesto yürüyüşlerinden uzak durmalarını ve kendilerine dikkat etmelerini önerdi.